Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 4:07:35 μμ
Κωνσταντινίδης Νίκος

Κωνσταντινίδης Νίκος

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 21:54

Λέξεις που έγιναν «μαστίχες»

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Δάσκαλος - συγγραφέας.

«Πολιτική είναι η επιστήμη τα καλά και τα δίκαια σκοπούμενη», είπε πριν 2.300 χρόνια περίπου ο Αριστοτέλης. Η  «επιστήμη» ως λέξη από ετυμολογικής πλευράς παραπέμπει στο ρήμα επίσταμαι που σημαίνει γνώση.

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021 19:50

Πόντιοι Ιερολοχίτες

Tου Νίκου Κωνσταντινίδη, Εκπαιδευτικού-συγγραφέα.

Στην επαναστατημένη Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Μοριά κατέβηκαν πολλοί εθελοντές και πολλά νέα παλληκάρια, για να πολεμήσουν, και το έπραξαν με ξεχωριστή γενναιότητα.

Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 11:32

Αντιστέκομαι

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός Συγγραφέας.

Δαίω στα αρχαία ελληνικά σημαίνει καίω, σημαίνει και μοιράζω. Από το δαίω έχουμε τη λέξη «δαις», που θα πει μερίδα. Από το ίδιο ρήμα έχουμε και τη λέξη δάμος ή δήμος, από όπου και η λέξη δημοκρατία.

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 22:40

«…Θέλει δουλειά πολύ»

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός – δάσκαλος.

Χυδαίες λέξεις δεν υπάρχουν. Χυδαίες είναι οι πράξεις και οι συμπεριφορές που  βρίσκονται πίσω από αυτές. Χυδαίοι είναι κι όσοι τις κάνουν, καθώς οι λέξεις από μόνες τους είναι κενές.

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 20:16

Η στροφή

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Η μεγαλύτερη ουτοπία είναι η δημοκρατία. Είναι το πιο δύσκολο  προς εφαρμογή  πολίτευμα, γι’ αυτό και επί 2.500 χρόνια την κυνηγά ο άνθρωπος κι ακόμα να την πετύχει. Μοιάζει  με έναν γίγαντα με χίλια κεφάλια, που πρέπει να αποφασίσουν μαζί, προς τα πού θα οδηγήσουν το κορμί.

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021 20:40

Της καλογριάς ο γιος

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Προσπέφτω, προσκυνώ της δόξας σου το θρόνο κι αισθάνομαι ω! προσκυνητής πως μεγαλώνω. Κι είπα: Το λάγγεμα να πνίξω και να κάψω και τα βιβλία και κάθε αχνή σοφία στο φως σου κι από τραγούδια νέα φωτιά επική ν` ανάψω μ` εσέ, Αχιλλέα της Ρωμιοσύνης, Όμηρός σου!  Με αυτούς τους ποιητικούς στίχους υμνεί ο Κωστής Παλαμάς της καλογριάς τον γιο, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.   

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 21:07

Ο μεγαλύτερος κυβερνήτης της Ελλάδας

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, δάσκαλος, συγγραφέας.

Σε σχέση με τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ελληνικού έθνους εναντίον της οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ας καταθέσουμε ορισμένες απόψεις και σκέψεις,  παρμένες από ιστορικά βιβλία τεκμηριωμένα με ενδελεχή έρευνα.

Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2021 11:20

Πολιτική Πρωτοπορία

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, δάσκαλος, συγγραφέας.

Όπως η κάθε μεταρρύθμιση ταυτίζεται με τον μεταρρυθμιστή της, έτσι και η κάθε πολιτική ταυτίζεται με τον πολιτικό που την εκπροσωπεί. Γι’ αυτό κι όταν μιλάμε για επανάσταση ο νους μας πηγαίνει στον Λένιν, όταν μιλάμε για Δημοκρατία ο νους μας πηγαίνει  στον Περικλή κι όταν μιλάμε για τη λύση του «Μακεδονικού» ο νους μας πηγαίνει στον Τσίπρα και στον Κοτζιά.

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 19:42

 Σύριζα Κιλκίς Ο.Ε.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.

Κρίνοντας από τα  αποτελέσματα των εσωτερικών διαδικασιών στο Σύριζα Κιλκίς, για την ανάδειξη των οργάνων του, ο τίτλος του άρθρου «Σύριζα Ο.Ε.» ανταποκρίνεται απόλυτα στο περιεχόμενό του.

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 21:58

Νίκος Κωνσταντινίδης: Όλα στο Φως

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.

Στην εποχή των αναγνωρισμένων ομάδων και ρευμάτων, εντός του Σύριζα, κάποιο από τα πολύ παλιά του μέλη, σε πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση που είχαμε, άσκησε επιθετική λογοκρισία στα άρθρα μου, λέγοντας επί λέξει ότι «κάνω κακό στο κόμμα», θυμίζοντάς με εποχές σκληρής λογοκρισίας.