Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 6:04:21 μμ
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 12:55

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κιλκίς: Η «αξιολόγηση»-κατηγοριοποίηση των σχολείων μας θα μείνει στα χαρτιά!

Η πρόταση των εκλεγμένων της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» προς τα ΔΣ και τις ΓΣ των ΣΕΠΕ Κιλκίς, ΣΕΠΕ Παιονίας και ΕΛΜΕ Κιλκίς: Ο αγώνας για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και την παιδαγωγική μας υπόσταση συνεχίζεται! Η «αξιολόγηση» - κατηγοριοποίηση των σχολείων μας θα μείνει στα χαρτιά!

 

Όλες και όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις:

ΕΛΜΕ Κιλκίς – Πέμπτη 28/3 – 14:00 – Εργατικό Κέντρο Κιλκίς

ΣΕΠΕ Παιονίας – Πέμπτη 28/3 – 14:00 – Κέντρο Πολιτισμού Πολυκάστρου

ΣΕΠΕ Κιλκίς – Παρασκευή 29/3 – 18:00 – Εργατικό Κέντρο Κιλκίς

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συναδέλφους σε κάθε γωνιά της χώρας που κρατάμε όρθια τα σχολεία, που παλεύουμε καθημερινά να υπερνικήσουμε δυσκολίες και να ανταποκριθούμε στον παιδαγωγικό μας ρόλο. Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες απεργούς διαδηλωτές της 28/2 που πλημμύρισαν τους δρόμους σε όλη την Ελλάδα βροντοφωνάζοντας «η τα κέρδη τους ή ζωές μας». Εδώ είναι η ελπίδα και η δύναμη μας. Στον αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας να ιδιωτικοποιήσουν την εκπαίδευση, να κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία, να μεταφέρουν το «κόστος» στους γονείς, να μετατρέψουν τους εκπαιδευτικούς σε κυνηγούς χορηγών, δε θα περάσει!

Η λεγόμενη αξιολόγηση έρχεται να δείξει με το δάχτυλο τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, τους ίδιους τους μαθητές ως τους μεγάλους υπεύθυνους για τα αδιέξοδα του σημερινού σχολείου. Ας μη μας κοροϊδεύουν:

 • Φταίει το έλλειμα της αξιολόγησης για τα χάλια των σχολικών υποδομών που κάθε λίγο έχουμε και έναν τραυματισμό και είχαμε μέχρι και θάνατο μαθητή στις Σέρρες ή για το γεγονός ότι το Πειραματικό δημοτικό στην Μαράσλειο, στο κέντρο της Αθήνας, είναι κλειστό εξαιτίας της πτώσης σοβάδων;
 • Φταίει το έλλειμα της αξιολόγησης για την όξυνση πολλών κοινωνικών, μαθησιακών και άλλων προβλημάτων που εντοπίζουμε μέσα στα σχολεία και μεγάλωσαν μετά την πανδημία;
 • Γιατί ενώ έφεραν νέα αναλυτικά προγράμματα, που συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο της αποσπασματικότητας και των εφήμερων δεξιοτήτων, δεν «αξιολόγησαν» τα προηγούμενα; Εδώ η αξιολόγηση δεν είναι αναγκαία;
 • Φταίει η έλλειψη αξιολόγησης για το θέμα της λεγόμενης σχολικής βίας που επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν με ανώνυμες πλατφόρμες καταγγελίας και να φορτώσουν με ανάθεση από τον Δ/ντης όλη την ευθύνη σε έναν εκπαιδευτικό υπεύθυνο ανά σχολείο;
 • Ο συνάδελφος και η συναδέλφισσα που εδώ και μια δεκαετία γύριζε όλη την Ελλάδα ως αναπληρωτής/ρια για να στηρίξει με προσωπικό, οικονομικό και οικογενειακό κόστος το δημόσιο σχολείο, που εξαναγκάστηκε με το ν.4589 του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ένα σκασμό λεφτά σε προσόντα και πιστοποιήσεις για να γίνει στην πορεία μόνιμος και να αμείβεται με 735€ δεν είναι αξιολογημένος; Ήταν ικανός τόσα χρόνια να ματώνει και να πληρώνει και τώρα πρέπει να αποδείξει ότι είναι άξιος και ικανός να μορφώνει τα παιδιά του λαού;

ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ!

Αν ήθελαν ένα καλύτερο σχολείο όλες οι κυβερνήσεις θα ξεκινούσαν με τα βασικά: α) Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, β) Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, γ) Μείωση των μαθητών στις τάξεις, δ) Εξασφάλιση σύγχρονών και ασφαλών σχολείων, ε) Αύξηση των δαπανών για την παιδεία και των μισθών μας, στ) θέσπιση σύγχρονων αναλυτικών προγραμμάτων που θα προάγουν την ολόπλευρη γνώση για σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει.

Τίποτα από αυτά δεν κάνουν γιατί η λογική τους είναι το «κόστος – όφελος»
και τα κέρδη των λίγων

Στόχος τους είναι η μετατροπή της εκπαίδευσης σε ατομική υπόθεση, είναι το άνοιγμα νέων πεδίων για κερδοφορία, είναι η πλήρης υποταγή των νεών, της μελλοντικής βάρδιας της εργατική τάξης, στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και στην απαίτηση για φθηνό, ευέλικτο και υποταγμένο εργατικό δυναμικό.

Ο αγώνας μας για να υπερασπιστούμε τον ρόλο του εκπαιδευτικού και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας έχει στριμώξει για τα καλά την Κυβέρνηση. Η καθημερινότητα που ζούμε όλοι μας μέσα και έξω από το σχολείο, αλλά και η πλήρης αποτυχία της να πείσει για τις αντιπαιδαγωγικές και αντιεκπαιδευτικές στοχεύσεις της, την έχει αναγκάσει να καταφεύγει μόνο στους εκβιασμούς και τις απειλές. Έχουμε χάσει το μέτρημα πια, πόσες φορές έχει στείλει στα δικαστήρια τον αγώνα που δίνουμε εδώ και τρία χρόνια. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με τέτοιες προκατασκευασμένες δικαστικές αποφάσεις θα μας λυγίσουν! Αλήθεια γιατί κανένας εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε με τις εκατοντάδες καταγγελίες ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες σχολικές υποδομές; Γιατί δεν έγινε καμία παρέμβαση για τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς που καταστρατηγούν ακόμα και το συνταγματικό δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά;

Η μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην πανεργατική Απεργία της 28/2, τα τεράστια ποσοστά συμμετοχής στην Απεργία-Αποχή, δείχνουν την αποφασιστικότητα του κλάδου να συνεχίζει ενωμένος και συσπειρωμένος ενάντια στα σχέδια κατηγοριοποίησης μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών. Φανερώνουν τη δύναμη που έχει η συλλογική, ενιαία και μαζική δράση, ότι οι συντονισμένοι αγώνες με περιεχόμενο και δίκαιες διεκδικήσεις είναι η πραγματική αντιπολίτευση σε αυτή και κάθε Κυβέρνηση. 

Οι εκπαιδευτικοί, νεοδιόριστοι, μόνιμοι και αναπληρωτές, θα παραμείνουμε μια γροθιά, γιατί ο αγώνας μας είναι δίκαιος.

Ο αγώνας που δίνουμε αφορά όλη μας τη ζωή, για να εργαζόμαστε και να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Για όλα τα παραπάνω αποφασίζουμε συλλογικά να δυναμώσουμε τον αγώνα.  Να μην κάνουμε πίσω! Δε θα μας λυγίσει η τρομοκρατία!

 • Αποφασίζουμε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 17/4 και καλούμε τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ άμεσα να αποφασίσουν απεργία και να πάρουν μέτρα για την επιτυχία της.
 • Καλούμε τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν τους χιλιάδες συναδέλφους που επιθυμούν και απαιτούν να συνεχιστεί ο αγώνας που δίνουμε. Να προχωρήσουν σε συνέχιση της Απεργίας – Αποχής με όλα τα μέσα και τους τρόπους που αυτή μπορεί να προκηρυχθεί ξανά. Τώρα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ ο αγώνας να κρατηθεί ανοιχτός ΕΝΙΑΙΑ και ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ!
 • Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Σύσκεψη Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ την Κυριακή 31/3 στην Αθήνα.
 • Πραγματοποιούμε ανοιχτή εκδήλωση οι ΣΕΠΕ Κιλκίς και Παοινίας και η ΕΛΜΕ Κιλκίς από κοινού, με θέμα την Αξιολόγηση και τις εξελίξεις στην εκπαίδευση, στα μέσα Απρίλη.

Το αμέσως επόμενο διάστημα κανένας συνάδελφος/ισσες δεν πρέπει να μείνει μόνος/η απέναντι στους αξιολογητές.  Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα κενό. Τα άμεσα βήματα που αποφασίζουμε είναι:

 • Προκήρυξη στάσεων εργασίας από 1-3 ώρες που ξεκινούν από την Τρίτη 19/3 και συνεχίζονται για όσο χρειαστεί (μέχρι να επαναπροκηρυχθεί η απεργία – αποχή από ΔΟΕ – ΟΛΜΕ – ΑΔΕΔΥ – ΣΕΠΕ – ΕΛΜΕ) οι οποίες θα αξιοποιούνται σε περίπτωση που οι αξιολογητές προχωράνε σε κλείσιμο των προπαρασκευαστικών συναντήσεων.
 • Οι συγκεκριμένες στάσεις εργασίας, για όσους συναδέλφους/ισσες χρειαστεί να τις αξιοποιήσουν, θα καλύπτονται οικονομικά 100% από το σωματείο.
 • Οι αποφάσεις ΔΟΕ – ΟΛΜΕ για στάσεις εργασίας από την ζωντανή παρακολούθηση του μαθήματος (Σύμβουλος και Δ/ντης) είναι σε πλήρη ισχύ και καλύπτουν τους πάντες. Δεν έχει γίνει έως τώρα δικαστική προσφυγή.
 • Συμμετέχουμε μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ μπροστά στις ολομέλειες προέδρων ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Στην Γ.Σ. του Συλλόγου βάζουμε προς ψήφιση την παρακάτω πρόταση:

«Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου/ΕΛΜΕ αποφασίζει την προκήρυξη Απεργίας – Αποχής από τις διατάξεις του ν. 4823/21 που σχετίζονται με όλες τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης ώστε μαζί με τις 3ωρες στάσεις εργασίας της ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να συμβάλουν στη μη εφαρμογή διατάξεων που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών και την εργασιακή εξαθλίωση του κλάδου.

Με βάση την παραπάνω απόφαση καλούμε τα Δ.Σ. της ΔΟΕ/ΟΛΜΕ:

 • Να κηρύξουν άμεσα νέα απεργία – αποχή με τροποποίηση των αιτημάτων και να δώσουν ενιαία πανελλαδική κάλυψη στον κλάδο.
 • Να αναλάβουν την ευθύνη ενιαία και πανελλαδικά να καθοδηγήσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία προκειμένου να κηρύξουν την Απεργία – Αποχή σε όλη την Ελλάδα και σε όλες τις ΔΙ.ΠΕ./ΔΙ.ΔΕ (εφόσον αυτό χρειαστεί)
 • Σε περίπτωση που τα Δ.Σ. ΔΟΕ/ΟΛΜΕ δεν προχωρήσουν στα παραπάνω βήματα (είτε το 1ο είτε το 2ο) αποφασίζουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της απόφασης για Απεργία – Αποχή σε συντονισμό με άλλους ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ που έχουν αντίστοιχες αποφάσεις αμέσως μετά τις ολομέλειες προέδρων ΣΕΠΕ (1/4) και ΕΛΜΕ (30/3).

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ – ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ – ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ