Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021, 1:35:04 πμ
etpa
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 20:39

Αντιπαράθεση για το ειδικό σχολείο Γουμένισσας - Παιονίας

Συντάκτης:

Η λειτουργία του ειδικού νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου Γουμένισσας στο κλειστό σχολείο της Τούμπας προκάλεσε την αντίδραση των δημοτικών συμβούλων Χρήστου Γκουντενούδη και Γιάννη Αλίρη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας, όπως καταγράψαμε σε ρεπορτάζ μας.

 

Την εισήγηση του θέματος παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Βαγγέλης Νίτσης, ο οποίος και έκανε σχετική ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα, ανάρτηση που προκάλεσε την αντίδραση των κ. Γκουντενούδη και Αλίρη.

 

Η ανάρτηση Β. Νίτση

Η ανάρτηση του Βαγγέλη Νίτση, στην προσωπική του σελίδα, και στην οποία αναφέρονται οι κ. Γκουντενούδης και Αλίρης, έχει ως εξής:

«Λειτουργία σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής στον Δήμο Παιονίας

Στις 22/8/2016 ιδρύθηκε το 2θεσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γουμένισσας και 1θεσιο Ειδικό Νηπιαγωγείο Γουμένισσας και μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατή η λειτουργία τους με αποτέλεσμα την καθημερινή κόπωση των μαθητών και των οικογενειών τους που αναγκάζονται να μετακινούνται στην πόλη του Κιλκίς.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θεωρεί επιβεβλημένη ανάγκη την λειτουργία των σχολείων ώστε να δοθεί λύση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που προβληματίζει αρκετές οικογένειες .

Μετά από επίσκεψη της προϊσταμένης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης που είναι η αρμόδια για τον τρόπο λειτουργίας και τις υποδομές που χρειάζεται ένα τέτοιο σχολείο και αφού επισκεφτήκαμε, το κτήριο του πρώην γραφείου Εκπαίδευσης Γουμένισσας, το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο του Στάθη, το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο της Τούμπας μας υπέδειξε ότι τα δυο κτήρια του Δημοτικού Σχολείου Τούμπας μπορούν να γίνουν κατάλληλα προς χρήση μετά από συγκεκριμένες μετατροπές και βελτιώσεις τις οποίες θα υπόδειξη η Προϊσταμένη και ο Συντονιστής Ειδικής Αγωγής ώστε τον Σεπτέμβριο του 2021 να λειτουργήσουν για πρώτη φορά οι δυο αυτές Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής στον Δήμο Παιονίας.

Στην πρόσφατη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την πρόταση λειτουργίας του τόσο ευαίσθητου Ειδικού Σχολείου καταψήφισαν ο κ. Αλίρης και ο κ. Γκουντενουδης».

 

H απάντηση Χ. Γκουντενούδη - Γ. Αλίρη

«Διαβάσαμε την ανακοίνωση του αρμόδιου Αντιδημάρχου  Παιδείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πραγματικά εξεπλάγημεν αρνητικά. Πώς ένας εκπαιδευτικός εκφράζεται  ελαφρά τη καρδία τοιουτοτρόπως για μια τόσο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα συμπολιτών μας και δη για παιδιά.

Κύριε Νίτση, αν θεωρούσατε το συγκεκριμένο θέμα βαρύνουσας σημασίας, θα ζητούσατε να οριζόταν στα πρώτα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι τελευταίο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η συμμετοχή των υπολοίπων συναδέλφων. Με παρέμβαση του Προέδρου του Δ.Σ. ότι πέρασε η ώρα και κυρίως δεν υπήρχε απαρτία, το θέμα πέρασε στα «ψιλά», ενώ ήδη είχε ζητηθεί από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας η συζήτησή του ως θέμα νωρίτερα.

Το συγκεκριμένο ζήτημα για την ίδρυση και λειτουργία ειδικού σχολείου δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή διαχείριση και μικροπολιτική εκμετάλλευση, όπως άλλωστε είναι η προσφιλής τακτική του Δημάρχου κ. Σιωνίδη και της συμπολίτευσης.

Κύριε Δήμαρχε και αξιότιμοι συνάδελφοι της δημοτικής πλειοψηφίας, κυρίως αφορά τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο σε θέματα παιδείας, ο προβληματισμός σας για την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα είναι «όψιμος».

Η δική μας διοίκηση το 2016 έλαβε την έγκριση της ίδρυσης του ειδικού σχολείου στην Γουμένισσα. Και αυτό γιατί απευθυνόμενοι στους ειδικούς στο θέμα αυτό, δηλώνοντας τον προβληματισμό μάς απάντησαν ότι το συγκεκριμένο σχολείο πρέπει να είναι εγκατεστημένο εντός ορίων αστικού ιστού, ούτως ώστε να παρέχονται και οι δέουσες υπηρεσίες άμεσα και με ασφάλεια.

Έχοντας υπόψη ότι υπάρχει διαθέσιμη κτιριακή μονάδα στην Γουμένισσα, είχαμε ζητήσει την ίδρυση του ειδικού σχολείου στην συγκεκριμένη κωμόπολη, καθώς πληρούσε όλες τις προσήκουσες προβλέψεις. Όταν επισκεφτήκαμε την συγκεκριμένη μονάδα, πάντα σε συνεργασία με ειδικούς, είδαμε τα προβλήματα για τα οποία όμως υπήρχε δυνατότητα επίλυσης, σε συνεργασία με την τοπική δημοτική κοινότητα και βέβαια με τον δήμο.

Όταν θελήσαμε να λειτουργήσουμε το ειδικό σχολείο, σε συνεργασία με τον τότε διευθυντή Α'βάθμιας εκπαίδευσης, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τους ενδιαφερομένους γονείς των παιδιών που θα φοιτούσαν εκεί.

Η απάντηση της πλειοψηφίας των γονέων ήταν ότι δεν μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά μας στο συγκεκριμένο σχολείο, διότι δεν υπάρχουν οι ανάλογες παροχές που προσφέρει, η ανάλογη μονάδα στην πόλη του Κιλκίς.

Κυρίως, δεν υπάρχει κέντρο διημέρευσης ούτως ώστε όταν τελειώνουν το μάθημα από το σχολείο, να απασχολούνται τα παιδιά στο κέντρο. Γι’ αυτό δεν λειτούργησε τόσο καιρό η συγκεκριμένη κτιριακή μονάδα, λόγω του γεγονότος ότι ελλείψει της δομής διημέρευσης, βούληση μας ήταν πρώτα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την λειτουργία της.

Και τώρα ερχόσαστε εσείς, με περίσσεια αλαζονεία και ανατρέπετε όλη την προεργασία που έγινε για το θέμα και όλη την προοπτική που εμείς είχαμε σχεδιάσει να δημιουργήσουμε για να λειτουργήσει το ειδικό σχολείο στον οικιστικό ιστό της Γουμένισσας.

Είναι πραγματικά ανερμάτιστη η πολιτική σας και ανεξήγητοι οι λόγοι που καταργείτε την με νόμο θεσπισθείσα απόφαση για ίδρυση ειδικού σχολείου στη Γουμένισσα.

Λες και  ανακαλύψατε την πυρίτιδα, χωρίς να ρωτήσετε τίποτα για το ιστορικό της υπόθεσης, εσείς αναζητείτε σχολείο σε άλλη περιοχή του δήμου, στην περίπτωση μας, στην Τούμπα.

Εμείς όμως κ. Αντιδήμαρχε Παιδείας, είχαμε δώσει μάχη για να κρατήσουμε την συγκεκριμένη μονάδα εν ενεργεία κι εσείς τώρα δίχως να ρωτήσετε κανέναν και δίχως να διαβουλευτείτε με τους γονείς των παιδιών που θα φοιτήσουν εκεί, παίρνετε μια αίολη απόφαση.

Οι λόγοι που δεν ψηφίσαμε την αυθαίρετη εισήγηση σας για το ειδικό σχολείο είναι πολύ συγκριμένοι και αφορούν την λειτουργικότητα του χώρου όπου θα στεγασθεί το σχολείο λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ύπαρξης κέντρου διημέρευσης αλλά και την ανάγκη λειτουργίας του ειδικού σχολείου μέσα σε αστικό ιστό, που στην συγκεκριμένη περίπτωση το ΦΕΚ ίδρυσης αναφέρεται στη Γουμένισσα».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Χρήστος Γκουντενούδης

Γιάννης Αλίρης