Επισκεφθήκαμε το κτήμα Τάτση, που αποτελεί έναν από τους πρώτους αμπελώνες βιοδυναμικής καλλιέργειας στην Ελλάδα, για να γνωρίσουμε τον μοναδικό κόσμο του κρασιού, τον οποίο άριστα γνωρίζουν οι οινοποιοί του. Οι ιδιοκτήτες του μας υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη, μας ξενάγησαν στις σύγχρονες οινοποιητικές εγκαταστάσεις, μας εξήγησαν τη διαδικασία παραγωγής από τη στιγμή του τρύγου έως και την εμφιάλωσή του και γευτήκαμε τις τοπικές ποικιλίες κρασιού παραγωγής τους.
Επισκεφθήκαμε το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα στον οποίο αποδίδεται ιδιαίτερη τιμή, ως προστάτη των αμπελουργών. Ο κ. Α. Τάτσης, πρόεδρος της Κοινότητας Γουμένισσας και του λαογραφικού συλλόγου Άγιος Τρύφωνας, μας ξενάγησε στον ιερό χώρο και αφηγήθηκε το έθιμο "Κουρμπάνι" που αναβιώνει την ημέρα της γιορτής του Αγίου, όπως μεταφέρθηκε από τη Στενήμαχο.
Επισκεφθήκαμε τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, εμβληματικό βυζαντινό μνημείο. Σεργιανίσαμε στην «παλιά πόλη», στα στενά δρομάκια και θαυμάσαμε τα παλιά αρχοντικά Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Καταλύσαμε στην κεντρική πλατεία Θ. Ζελέγκου με την ιστορική κρήνη, τα παραδοσιακά καφενεδάκια και τα διατηρητέα κτίρια.
Με την επίσκεψη μας γνωρίσαμε μια περιοχή εντυπωσιακής φυσικής ομορφιάς και πλούτου, ανθρώπους ζεστούς και φιλόξενους, με αγάπη και σεβασμό για τον τόπο τους, δεμένους με την πολιτισμική κληρονομιά, ταγμένους στο έργο της διατήρησης και της διάδοσή της. Φύγαμε γεμάτοι γεύσεις και μυρωδιές.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Α. Τάτση, πρόεδρο της κοινότητας Γουμένισσας και του λαογραφικού συλλόγου Άγιος Τρύφωνας, για την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ξενάγηση και τη θερμή φιλοξενία.
Υπεύθυνη προγράμματος
Άννα Μπαδήλα