Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020, 8:25:50 μμ
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 21:09

Έρμο Κιλκίς..!

Συντάκτης:

Δυστυχισμένο Κιλκίς που είσαι τόσο κοντά στη Θεσσαλονίκη και τόσο μακριά από την Αθήνα, γράφαμε την περασμένη εβδομάδα σχολιάζοντας την διαφαινόμενη εξέλιξη με την πλήρη απαξίωση του Κιλκίς μέσω και της κατάργησης του ΤΕΙ, του λειτουργούντος δηλαδή εδώ παραρτήματος. Μια εξέλιξη που προέκυψε και προαναγγέλθηκε από τον αντιπρόεδρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Στάμου στη σύσκεψη που οργανώθηκε στο Δήμο Κιλκίς.


Φαίνεται όμως πως ο κ. Στάμου δεν ανακοίνωσε πρόθεση αλλά ήδη ειλημμένη απόφαση και ήδη στη Βουλή κυκλοφορεί προσχέδιο νόμου για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Κεντρικής Μακεδονίας, όπου το παράρτημα ΤΕΙ του Κιλκίς είναι εξαφανισμένο. Απλά δεν υπάρχει στον νέο χάρτη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε αντίθεση με το ΤΕΙ Κατερίνης που διατηρείται, το ΤΕΙ Δράμας που διατηρείται αναβαθμισμένο μάλιστα σε Σχολή και φυσικά τα ΤΕΙ Καβάλας και Σερρών.
Η εξαφάνιση του Κιλκίς από το νέο χάρτη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνάδει με όσα αποκάλυψε το προπερασμένο Σάββατο ο κ. Στάμου περί δημιουργίας τμημάτων διετούς φοίτησης, ουσιαστικά δηλαδή της υποβάθμισης του εδώ λειτουργούντος παραρτήματος ΤΕΙ σε ΙΕΚ.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς το Κιλκίς να αρθρώσει φωνή διαμαρτυρίας που θα ξεπερνά τα όρια του νομού. Απλά οι εδώ παράγοντες (όσοι τουλάχιστον παρέστησαν στη σύσκεψη) εξέφρασαν τη αντίθεσή τους και επέκεινα ουδέν.
Η αφάνεια, η αφωνία και η αδυναμία των παραγόντων του να αρθρώσουν ισχυρό λόγο είναι εξάλλου και ο κύριος λόγος που ο νομός χρησιμοποιείται ως "σάκος του μποξ" στον οποίο ασκούνται παράγοντες άλλων νομών και κυρίως της Θεσσαλονίκης καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Κιλκίς και το εδώ κτήριο του ΤΕΙ θα χρησιμοποιηθεί απλά για να στεγάσει κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου ή τμήματα διετούς φοίτησης, θελκτικά μόνο για αποφοίτους του ΕΠΑΛ Κιλκίς.
Δεν γνωρίζουμε πως οι "ιθύνοντες νόες" του προσχεδίου αυτού θα ξεπεράσουν την πρόνοια περί στέγασης τμήματος ΑΕΙ που υπήρχε στην ένταξη κατασκευής του κτηρίου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Αλλά τούτο έχει μόνο γραφειοκρατικό ενδιαφέρον. Το κυρίαρχο θέμα είναι η κατάργηση του ΤΕΙ και το κυριότατο η τραγική και πολιτικά υποβάθμιση του νομού.
Κι αυτό ας αποτελέσει ηχηρό μάθημα και προς τους πολίτες - ψηφοφόρους του νομού. Μήπως κάποτε ¨ξυπνήσουν" και διαφοροποιήσουν τα κριτήρια επιλογής τους. Αποφεύγοντας τους "φυτευτούς" κομμάτων, τους ασκούμενους επί έτη στη σιωπή, στους "θωπεύοντες πλάτες" και στους έχοντες "άκρες" σε μεταθέσεις δικών μας παιδιών.
Το τίμημα μιας παρόμοιας συμπεριφοράς είναι βαρύ και ευθύνες δεν έχουν μόνο οι με παρόμοια κριτήρια “εκλεκτοί” του λαού.