Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 8:34:33 μμ
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 20:20

Κιλκίς: Η κρίση μείωσε τον αριθμό των μαθητών σε δημοτικά -νηπιαγωγεία

Το πρωινό «κουδούνι» χτυπά  την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζοντας τη νέα σχολική χρονιά. Στο ν. Κιλκίς θα ανοίξουν 43 Δημοτικά Σχολεία και 51 νηπιαγωγεία για να υποδεχθούν τους μαθητές. Φέτος ο συνολικός αριθμός των εγγραφέντων στα σχολεία του νομού ανέρχεται σε 5.627 που κατανέμονται σε 1288 μαθητές των νηπιαγωγείων και 4.339 μαθητές  των δημοτικών σχολείων.


Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της κρίσης τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρείται σταδιακή μείωση του αριθμού των μαθητών λόγω της φυγής τόσο μεταναστών, όσο και ομογενών αλλά και γηγενών κατοίκων σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.
Συγκριτικά αναφέρουμε ότι στην αρχή της κρίσης, το 2010, όταν δεν είχαν φανεί ακόμα οι επιπτώσεις της στην αγορά εργασίας, καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση όπου οι γραμμένοι εκείνο το έτος ξεπέρασαν τους 6.500!
Έκτοτε ο αριθμός μειωνόταν σταδιακά μέχρι που σε διάστημα πέντε ετών  οι μαθητές μειώθηκαν κατά 900 περίπου, δηλαδή ποσοστό μείωσης 14%.
Αναφορικά με τις κενές θέσει, σύμφωνα με την αναπληρώτρια προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας κ. Μαρία Τσιραμπίδου δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Στα μεν νηπιαγωγεία δεν υπάρχουν κενά, στα δε δημοτικά σχολεία τα όποια κενά δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 10 δασκάλους.
Αναφορικά με τις ειδικότητες οι θέσεις είναι καλυμμένες στα σχολεία του νομού, πλην των μουσικών όπου υφίσταται πανελλαδικό πρόβλημα. Τα μαθήματα αρχίζουν την Δευτέρα.