Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, 3:01:51 πμ
Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023 17:27

Κιλκίς: Στα μισά μαθητικά δρομολόγια βρέθηκαν μεταφορείς. Παραμένουν «ορφανά» ακόμη 22 δρομολόγια

Η ταλαιπωρία εκατοντάδων μαθητών και γονιών παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της νέας χρονιάς και βλέπουμε.

Οι προσφορές των μεταφορέων (ΤΑΧΙ και ΚΤΕΛ Κιλκίς) της προκήρυξης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς για 55 σχολικά δρομολόγια άνοιξαν τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου και το αποτέλεσμα είναι πικρό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr καλύφθηκαν μόνο τα μισά δρομολόγια, δηλαδή τα 23, ενώ για τα υπόλοιπα 22 δεν κατατέθηκε προσφορά. Παραμένουν «ορφανά» και οι μαθητές θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στα σχολεία τους με μέριμνα των γονέων τους, όπως εδώ και ένα 20ήμερο!

 

Όσο κι αν φαντάζει σκληρό, το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο. Με τις ίδιες τιμές προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός, όπως αυτές του πρώτου διαγωνισμού το καλοκαίρι  όταν αποδείχθηκε εξ ολοκλήρου άγονος. Κι όσο κι αν η αναζήτηση έργου αποτελεί ανάγκη για τους επαγγελματίες μεταφορείς, τα κοστολογικά δεδομένα και η φύση του μεταφορικού έργου σε άγονες γραμμές όπως πολλές του ν. Κιλκίς λειτούργησαν απαγορευτικά.

Σημειώνουμε ότι στα 55 προκηρυχθέντα μαθητικά δρομολόγια περιλαμβάνονται, πέραν όσων ανεστάλησαν πριν ένα 20ήμερο, και εκείνα των οποίων η παράταση ισχύος τους λήγει στο τέλος Νοεμβρίου. Επομένως με τη λήξη τους σε ένα μήνα θα επιδεινωθεί και το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών στα σχολεία τους καθώς αποκλείεται μέχρι τότε να βρεθεί λύση.

 

Τι θα γίνει στη συνέχεια

Μετά την έγκριση των πρακτικών του διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή για τα μεν 23 δρομολόγια θα απαιτηθεί ένα 15θήμερο περίπου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης και ανάθεσης, ώστε να ξεκινήσουν τα δρομολόγια στις συγκεκριμένες γραμμές.

Για τα υπόλοιπα 22 η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς θα προκηρύξει τρίτο διαγωνισμό, πάλι με τις ίδιες τιμές, με την ελπίδα (η οποία ως γνωστόν πεθαίνει τελευταία) ότι θα βρεθούν τότε ενδιαφερόμενοι μεταφορείς.

Κι αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον ίσως από τις αρχές του νέου έτους να σταματήσει η ταλαιπωρία μαθητών και γονιών. Αν δεν εκδηλωθεί, όπως φαντάζει το λογικότερο, θα προκηρυχθεί και τέταρτος διαγωνισμός… και πέμπτος, μέχρι να βρεθεί μεταφορέας ή το πιθανότερο να λήξει η σχολική χρονιά.

Αυτό μπορεί να κάνει εκ του νόμου η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Να προκηρύσσει διαγωνισμό με τις ισχύουσες από εννέα ετών τιμές, όπως ορίστηκαν από τρία υπουργεία. 

Και η Πολιτεία, δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας, δηλώνει δια του γενικού γραμματέα του, αναρμόδια!