Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020, 4:41:30 μμ

Εκπαίδευση

Την Παρασκευή 22 Μαϊου 2015 είχαμε κοντά μας τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας κ. Αλεξάνδρα Μητσιάλη η οποία σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη εφάρμοσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «γνώρισε τους φίλους σου» που είναι στηριγμένο σε ορισμένα από τα βιβλία της και έχει να κάνει με τον ξένο και διαφορετικό αλλά και τη δύναμη της φιλίας και της ανθρωπιάς. Οι τάξεις στις οποίες εφαρμόστηκε το πρόγραμμα ήταν η Β και η Γ.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, διοργάνωσαν Επιμορφωτική Ημερίδα με τίτλο: «Γνωριμία με την αρχαιολογική μαρτυρία της Π.Ε. Κιλκίς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου», για εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπ/σης της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Π.Ε. Κιλκίς.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς εκπροσώπησε την Ελλάδα στο νέο πρόγραμμα (Erasmus +)  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2014 – 2020, υιοθετώντας τους στόχους του προγράμματος που αφορούν  στην ανάδειξη δεξιοτήτων και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης. Οι εθνικές προσπάθειες για εποικοδομητικό διάλογο  με σκοπό την επίλυση ζητημάτων στο πλαίσιο μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα για την εκπαίδευση και την κοινωνία ευρύτερα.  

Τρίτη, 19 Μαϊος 2015 23:44

Έπεσε η αυλαία του Λαϊκού Πανεπιστημίου

Συντάκτης:

Ζεστό το απόγευμα της Κυριακής (17/5/2015), όχι μόνο γιατί ο υδράργυρος άρχισε να ανεβαίνει ολοένα και πιο ψηλά, αλλά κυρίως γιατί η τοπική κοινωνία της πόλης του Κιλκίς απέδειξε πως μπορεί να ανεβάσει τον πήχη της ποιότητας με τη συμμετοχή του, όταν διαπιστώνει την ειλικρινή προσπάθεια των φορέων να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος, που εκπονούμε για το Δάσος, ως μέλη του πανευρωπαϊκού δικτύου των ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ( Eco Schools) ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ (Learning about forests) και μέλη του εθνικού θεματικού δικτύου για το Δάσος του ΚΠΕ Μουζακίου, πραγματοποιήσαμε 3ήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουζάκι. Συμμετείχαν μέλη της Περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας με συνοδούς εκπαιδευτικούς τους Κώστα Σακελλαρίου, Βαρβάρα Ευθυμιάδου και Αφροδίτη Ντίνου (υπεύθυνη του προγράμματος).

Στα πλαίσια του προγράμματος "LITTER LESS " και των περιβαλλοντικών προγραμμάτων για την ανακύκλωση, οι μαθητές των τμημάτων  Δ1- Δ2 του  6ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς επισκέφτηκαν τα  εργοστάσια SONOCO και FEVROPLAST και είδαν στην πράξη τη διαδικασία ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικού αντίστοιχα.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς συνδιοργανώνουν επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο «Γνωριμία με την αρχαιολογική μαρτυρία της Π.Ε. Κιλκίς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου» τη Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015 στον χώρο της Πολιτιστικής Εταιρείας Εκπαιδευτικών Νομού Κιλκίς (Κιλκίς, Μητροπόλεως 11, 3ος όροφος), κατά τις ώρες 11.15 – 14.00.

Συζητήθηκε την Τρίτη  στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Στο Σχέδιο Νόμου είχε καταθέσει τροπολογία ο  Βουλευτής ν. Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς για τη μεταβίβαση του κτιριακού συγκροτήματος και του οικοπέδου απο το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

Λύση στο θέμα των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης και την αγωνία 6.500 εργαζομένων σ' αυτά, δίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δία Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), Παναγιώτης Μανούρης, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, προς τους Δήμους και της ΠΕΔ της Χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιστολή, ο κ. Παναγιώτης Μανούρης ενημέρωσε την ΚΕΔΕ ότι, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε άμεσα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων τα Προγράμματα καταρχήν να παραταθούν και στη συνέχεια να περάσουν στο νέο στάδιο υλοποίησης, μετά την εξειδίκευση του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου. 

Επισημαίνεται ότι, η ΚΕΔΕ, με την από 27/3/2015 επιστολή της, είχε επισημάνει τον άμεσο κίνδυνο, που απειλεί τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των πολιτών και είχε ζητήσει τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την παράταση του έργου των Κ.Δ.Β.Μ.

Στα περισσότερα από 100 Προγράμματα των Κ.Δ.Β.Μ, έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα 194.623 πολίτες και στα 12.349 Τμήματα που έχουν δημιουργηθεί, μέχρι σήμερα σε όλη τη Χώρα, οι απασχολούμενοι (στελέχη, εκπαιδευτές, κ.λπ.) προσεγγίζουν τις 6.500, διαθέτοντας όλα τα απαιτούμενα και εξειδικευμένα προσόντα για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος.

Με ιδιάιτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τετραήμερη εκδρομή του Κ.Ξ.Γ. GRAVER στο Λονδίνο από την 1 μέχρι την 4 Απριλίου 2015. Στην εκδρομή πήραν μέρος συνολικά 25 άτομα, μαθητές του φροντιστηρίου, γονείς μαθητών και συνοδοί καθηγητές.