Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024, 4:45:23 μμ
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016 19:40

Το «μπαλάκι» στο μητρικό ΤΕΙ Σερρών

Ο βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς μετέφερε από βήματος της Βουλής το εύλογο αίτημα του ΤΕΙ Κιλκίς και συνολικά του νομού μας: Το παράρτημα σχεδίασης και παραγωγής ενδύματος είναι υποστελεχωμένο αφού από τις 10 οργανικές θέσεις διδακτικού προσωπικού είναι καλυμμένες μόλις 2! Είναι ανάγκη να ενδυναμωθεί άμεσα, τόνισε επικαλούμενος τη μοναδικότητα του παραρτήματος ως προς το αντικείμενο σπουδών, τη σύνδεσή του με την παραγωγή και την μεγάλη απορροφητικότητα των αποφοίτων του (το 60% βρίσκει εργασία).
Δεν μπορεί να επιβιώσει εφόσον συνεχίζεται η υποστελέχωσή του, κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς στη συζήτηση της ερώτησής του το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου.


Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου παραδέχτηκε το πρόβλημα, το χαρακτήρισε μάλιστα παράδοξο σε συνάρτηση και με την πρόσφατη κάλυψη 500 κενών θέσεων προσωπικού που ενέκρινε το Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο επέρριψε την ευθύνη στο μητρικό ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας – Σερρών, όπου υπάγεται από τον Αύγουστο του 2013.
«Δικαίως λέτε ότι είναι υποστελεχωμένο το παράρτημα του Κιλκίς. Συνέβη το παράδοξο, δόθηκαν στο μητρικό ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας εφτά θέσεις, αλλά όλως παραδόξως δεν δόθηκε καμιά θέση από το ΤΕΙ Σερρών στο παράρτημα του Κιλκίς. Το Υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει και να ορίσει θέση στο Κιλκίς ερήμην της σχολής. Αν παρεμβαίναμε θα μας λέγατε σταλινικούς. Είναι ένα θέμα που οφείλουμε να δούμε, κατά πόσο στις αποφάσεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ακούγεται η φωνή της κοινότητας, η φωνή των φοιτητών. Είναι προβλήματα που δημιουργήθηκαν και εντάθηκαν με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και οφείλουμε όλα τα κόμματα να ξαναδούμε, πόσο ορθολογικό είναι…» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο  κ. Γεωργαντάς στη δευτερολογία του επέμεινε ότι το υπουργείο δύναται να καθορίσει θέσεις καθηγητών σε ένα ίδρυμα που πανθολογουμένως έχει τεράστια κενά ενώ διαθέτει άριστες προοπτικές. Επικαλέστηκε επίσης ότι τόσο στο Κιλκίς όσο και πανελλήνια τα παραρτήματα και εν γένει τα περιφερειακά ιδρύματα αδικούνται κατά την κατανομή προσωπικού. Ανέφερε επίσης ότι πέραν των κενών οργανικών θέσεων διδακτικού προσωπικού υπάρχουν ελλείψεις σε τεχνικό και προσωπικό εργαστηρίων.
Η  κ. Αναγνωστοπούλου δεσμεύτηκε έμμεσα για κάλυψη των αναγκών αυτών, τονίζοντας ότι για τις θέσεις αυτές το υπουργείο βρήκε πιστώσεις και θα τις προκηρύξει. Από τη δική μας πλευρά (αρμοδιότητα) δεν θα μείνει  υποστελεχωμένο το παράρτημα του Κιλκίς, ανέφερε. Κατά τα άλλα απηύθυνε έκκληση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ να φροντίσουν ώστε η κατανομή των θέσεων που είναι δική τους αρμοδιότητα να γίνεται αναλογικά με τις κενές θέσεις κάθε τμήματος και κάλεσε και τη Ν.Δ. σε ευρύτερο διάλογο για όσα προβλήματα δημιουργήθηκαν με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ.
Σημειώνουμε ότι στην αρχή της συζήτησης τέθηκε και το κτηριακό ζήτημα με την παραδοξότητα το μεν παράρτημα να ανήκει στο ΤΕΙ Σερρών το δε  κτήριο στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Η κ. Αναγνωστοπούλου αξιολόγησε το παράδοξο αυτό ως ένα από τα προβλήματα που δεν έλυσε ή μάλλον δημιούργησε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε την ελπίδα ότι ύστερα από την τελευταία εξέλιξη επί του θέματος με την υιοθέτηση της σχετικής τροπολογίας (μεταβίβαση του κτηρίου στο ΤΕΙ Σερρών)  που ο ίδιος κατέθεσε προ μηνών, το θέμα επιτέλους θα επιλυθεί με την εξεύρεση των αναγκαίων πιστώσεων από το Υπουργείο.