Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021, 4:43:39 μμ
etpa
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 19:39

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την φωτιά στην Ευκαρπία

Συντάκτης:

Ανακοίνωση για την φωτιά που ξέσπασε εχθές στην περιοχή της Εφεδρούπολης στην Ευκαρπία εξέδωσε η Τ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Αναλυτικά σε αυτήν αναφέρει:

«Πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Εφεδρούπολης της Ευκαρπίας με τη φωτιά να έχει ξεκινήσει από την περιοχή του παλιού λατομείου του Ομίλου ΤΙΤΑΝ.

Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα, έφθασε δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και αναπτύχθηκε δίπλα στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», με φόντο και σε εγγύτητα με την τσιμεντοβιομηχανία του ΤΙΤΑΝ.

Αποτελεί συνέχεια μια σειράς πυρκαγιών που σαρώνουν όλη την επικράτεια της χώρας, αλλά και τοπικών πυρκαγιών, όπως αυτές του Σέιχ – Σου και του πρώην στρατόπεδου Καρατάσιου το προηγούμενο διάστημα. Μια πραγματικότητα που ξεσκεπάζει τα περί «ετοιμότητας» του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα.

Οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των προηγούμενων με τελευταία εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εγκληματικές. Όλες ακολοθούν την ίδια δασοκτόνο πολιτική που αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας, με τις ανθρώπινες ζωές, τη λαϊκή περιουσία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Μερίδιο ευθύνης έχουν και οι διοικήσεις στην Τοπική Διοίκηση, σε Περιφέρεια και Δήμο, που υλοποιούν τις κεντρικές αντιλαϊκές κατευθύνσεις και παίζουν το γνωστό παιχνίδι, πετώντας το μπαλάκι των ευθύνων και δηλώνοντας «αναρμόδιοι» για την προστασία της ζωής του λαού.

Με την πυρκαγιά της Εφεδρούπολης κινδύνεψαν ζωές κατοίκων, εργαζομένων υγειονομικών και ασθενών στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και χτύπησε για ακόμα μια φορά το καμπανάκι για πιθανότητα πρόκλησης μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, με τη φωτιά να αναπύσσεται στην ίδια περιοχή που βρίσκονται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ΤΙΤΑΝ.

Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι επισημάνσεις που ως Κόμμα σταθερά προτάσσουμε για την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων πολιτικής προστασίας που χρειάζεται να γίνουν. Είναι ζήτημα που αναδεικνύουν διαρκώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε τοπικό επίπεδο. Οι πιθανότητες πρόκλησης πυρκαγιάς στο σημείο ήταν μεγάλες, καθώς η αφετηρία της ξεκίνησε από ένα εγκαταλελειμμένο για χρόνια σημείο, όπως το παλιό λατομείο, και εξαπλώθηκε σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Δήμου Παύλου Μελά, με βασικό στοιχείο ότι βρίσκεται μέσα, ουσιαστικά, σε χορτολιβαδικές εκτάσεις με χόρτα, ξερά κλαδιά και θάμνους παντού. Η εγκατάλλειψη των παραπάνω περιοχών στην μοίρα τους εδώ και δεκαετίες και η απουσία μέτρων αντιπυρικής προστασίας πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες για αντίστοιχα συμβάντα και στο μέλλον.

H ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί το λαό να δυναμώσει την πάλη του με στόχο να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως “φιλέτα” στην επιχειρηματική δράση. Να παλέψει για να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών με ριζική αλλαγή στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και γνώμονα την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, της Τοπικής Διοίκησης και ΜΚΟ. Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και του συστήματος υγείας για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές».

Δείτε επίσης: Νέα Ευκαρπία: Eμπρησμός κλεμμένου φορτηγού η αιτία της πυρκαγιάς (video)

facebookShare on Facebook
TwitterTweet
FollowFollow us
customShare
customShare
customShare
customShare
customShare

Πηγή: Politic.gr