Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 4:01:46 πμ
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014 09:50

Δείπνο με ντολμαδάκια για καλό σκοπό

Σάββατο βράδυ. Τριάντα νέοι άνθρωποι περνούν την πόρτα του διατηρητέου βιομηχανικού κτιρίου στον αριθμό 123 της οδού Πειραιώς, που στεγάζει το Found.ation, για να απολαύσουν ένα πρωτότυπο δείπνο. Η πρόσκληση είναι για τις 20.00, προβλέπει business casual ντύσιμο και καλή διάθεση.
Διάθεση για διάλογο, ανταλλαγή εμπειριών, προβληματισμό και αναζήτηση θετικών αλλαγών. Την ίδια ώρα σε περισσότερες από 40 πόλεις ανά τον κόσμο, από το Σαν Φρανσίσκο ως τη Μελβούρνη και από το Ρίο ντε Τζανέιρο ως το Ναϊρόμπι, άνθρωποι που μοιράζονται κοινές αξίες συγκεντρώνονται γύρω από παραδοσιακά τραπέζια και εξωτικούς μπουφέδες και προτείνουν μικρές ή μεγάλες αλλαγές για το μέλλον της πόλης τους.

«Στην Ελλάδα διακρινόμαστε για τη φιλοξενία μας, τα ανοιχτά μας τραπέζια, τα φιλέματα. Οταν πριν από έναν χρόνο έμαθα τυχαία για το "The Feast Worldwide", θεώρησα πως ταιριάζει στη φιλοσοφία ζωής μας. Μια δράση διαφορετική από όσες υπάρχουν μέχρι σήμερα στην Αθήνα, η οποία ελπίζουμε να αφήσει το δικό της κοινωνικό αποτύπωμα» λέει στο «Βήμα» ο οικοδεσπότης του πρώτου δείπνου στην Αθήνα κ. Δημήτρης Καλαβρός, νέος επιχειρηματίας και γνωστός ως ιδρυτής και επιμελητής του TEDxAthens.

Οπως μια οικογένεια ή μια παρέα συναντιέται, συζητεί, γελάει, διαφωνεί γύρω από ένα τραπέζι, έτσι και το The Feast φέρνει κοντά ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για την κοινωνία που ζουν και στοχεύουν στη λύση κοινωνικών προβλημάτων με ευφάνταστους τρόπους, μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Το στοιχείο που κάνει το The Feast να ξεχωρίζει είναι ότι πρόκειται για μια εκδήλωση μικρή ως προς τον αριθμό συμμετεχόντων, που επιτρέπει στους ανθρώπους να έρθουν κοντά, να σχηματίσουν παρέες, να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, να γνωριστούν καλύτερα.

Τροφή για τέρψη και για σκέψη

Το πρώτο «The Feast Worldwide Athens» άνοιξε με τις τοποθετήσεις τριών γυναικών που κατέχουν ηγετικό ρόλο, η καθεμιά στον τομέα της, και έχουν βαθιά γνώση των κοινωνικών ζητημάτων με τα οποία ασχολούνται καθημερινά. Η κυρία Μυρτώ Παπαθάνου, εκ των ιδρυτών του Volunteer4Greece, μίλησε για τη νέα πρωτοβουλία «Microfinance in Greece», που στοχεύει στην παροχή ενός κεφαλαίου εκκίνησης, της τάξεως των 2.000-3.000 ευρώ, σε ανθρώπους που θέλουν να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση, παραμένουν όμως στο περιθώριο της χρηματοδότησης. Προτεραιότητα θα δίδεται στις λεγόμενες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η υπεύθυνη της πρωτοβουλίας Human Grid κυρία Φαίη Κουτζούκου μίλησε για τον εθελοντισμό στη χώρα μας, ανακοινώνοντας τη νέα, πιο λεπτομερή έρευνα για τον εθελοντισμό που θα διεξαχθεί το 2015. Με τη σειρά της η κυρία Αναστασία Ανδρίτσου, υπεύθυνη του επιστημονικού προγράμματος του Βρετανικού Συμβουλίου, μίλησε για τη διεύρυνση των επαγγελματικών προοπτικών για τους νέους μέσα από την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. «Ηταν ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι τις εισηγήσεις ανέλαβαν τρεις γυναίκες, μιας και η παρουσία τους σε αντίστοιχες εκδηλώσεις παραμένει περιορισμένη στη χώρα μας. Οι τρεις τους έδωσαν πλούσιες αφορμές για συζήτηση και προβληματισμό στη συνέχεια» αναφέρει ο Δημήτρης.

Καλό φαΐ και αντιμετώπιση προβλημάτων

Στη συνέχεια, συνοδεία ενός σπιτικού μπουφέ με ντολμαδάκια, κεφτέδες, σουβλάκια και άλλες λιχουδιές, οι 30 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πλησιάσουν τις ομιλήτριες, να συζητήσουν μαζί τους, να σχηματίσουν παρέες και πηγαδάκια. Και όπως ένα πιάτο καλό φαγητό συνήθως φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, έτσι η πρώτη απόπειρα του The Feast στην Αθήνα στέφθηκε από επιτυχία. «Στόχος μας είναι μέσα από αυτή την εκδήλωση και ακόμη τρεις που θα ακολουθήσουν μέσα στον επόμενο έναν χρόνο να δημιουργήσουμε μια μαγιά ανθρώπων που θα έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να δίνουν λύσεις σε προβλήματα» επισημαίνει ο οικοδεσπότης.

Ιδανικό παράδειγμα αποτελεί η διαδικτυακή εφαρμογή «City of Errors», η οποία στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων των αστικών κέντρων. Μέσα από την πλατφόρμα οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν, να καταγράψουν, να μοιραστούν τα προβλήματα της πόλης τους, από τις λακκούβες στον δρόμο μέχρι περιπτώσεις διαφθοράς στον δήμο, καθώς και να τα διορθώσουν.

«Μας ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό οι δράσεις μας να διεισδύσουν στις ομάδες εκείνες της κοινωνίας που θέλουν και μπορούν να συμβάλουν. Αυτό στη χώρα μας αποτελεί πρόβλημα και στον τομέα του εθελοντισμού» λέει ο Δημήτρης. Οπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα», εθελοντικές πρωτοβουλίες υπάρχουν πολλές, όμως μεγάλες ομάδες του πληθυσμού δεν ενημερώνονται για αυτές. «Οι συνταξιούχοι, για παράδειγμα, ενώ έχουν και όρεξη και χρόνο να συμμετάσχουν, δεν γνωρίζουν πού συμβαίνει τι, γιατί δεν μπαίνουν στο Διαδίκτυο. Πώς θα φτάσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους;» θέτει ο ίδιος ένα ενδιαφέρον ερώτημα, στο οποίο θα ήθελε να δοθεί απάντηση μέσα από το επόμενο «The Feast Worldwide Athens».

Πηγή: Το Βήμα