Σε μια τελετή γεμάτη εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές από αμπελώνες, ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για την προσφορά του στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και τη συνεισφορά του στην κοινωνία, την τέχνη και τον πολιτισμό.
Ο κ. Γεροβασιλείου ανέφερε ότι «ο τίτλος αυτός αναδεικνύει τη στενή σχέση της παιδείας με την παραγωγή», ενώ τόνισε τη σημασία της σύνδεσης της δικής του διαδρομής με το όραμα και τη δράση ενός δημόσιου Πανεπιστημίου, όπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
«Σήμερα, το Πανεπιστήμιο έχει τη χαρά και την τιμή να απονείμει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα σ’ έναν άνθρωπο που ενσαρκώνει στην πράξη ό,τι προσπαθούμε να διδάσκουμε στις αίθουσες: ότι η γνώση, η καινοτομία και η ποιότητα μπορούν να μεταμορφώσουν όχι μόνο μια επιχείρηση, αλλά ολόκληρη τη χώρα» τονίζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στυλιανός Κατρανίδης.
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου έκανε μια σύντομη αναδρομή στη σχέση ζωής που έχει με τον αμπελώνα, ξεκινώντας από τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο του Bordeaux. Εξέφρασε την περηφάνια του για την ανάδειξη της Μαλαγουζιάς, «μιας σχεδόν ξεχασμένης ελληνικής ποικιλίας» όπως περιέγραψε. «Με επιμονή και πίστη στο δυναμικό της και τις μεγάλες της προοπτικές, τη μελέτησα σε βάθος, την οινοποίησα, και κατάφερα να την αναδείξω», σημείωσε.
Το Κτήμα Γεροβασιλείου σήμερα ξεπερνά τα 1.000 στρέμματα και εκτείνεται σε πολλές περιοχές, όπως το Παγγαίο και η Πελοπόννησος, αποδεικνύοντας ότι «το πόσο κοινή μπορεί να είναι η γλώσσα του κρασιού, ακόμη κι όταν αλλάζουν οι τόποι».
Το Οινοποιείο και το Μουσείο Οίνου στην Επανομή συμβάλλουν «στη μετάδοση του πολιτισμού που κρύβεται πίσω από τον καρπό του αμπελιού», τόνισε ο κ. Γεροβασιλείου. «Το Πανεπιστήμιο είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα Πνευματικό Οινοποιείο», είπε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της καθοδήγησης των φοιτητών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τζαζ μουσική από τους φοιτητές Κίμωνα Παπαλόπουλο και Γεώργιο Πατσαδάκη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



