Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 3:41:21 μμ
Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 09:00

Φενέκος για ΑΟΖ: Τα εθνικά συμφέροντα δεν μπορούν να εξαντλούνται επικοινωνιακά

Την διαφωνία του για την υπογραφή της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, την οποία χαρακτήρισε επικοινωνιακή, διατύπωσε ο Υποναύαρχος Ε.Α. Στέλιος Φενέκος, μιλώντας στο politic radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

«Καμία συμφωνία διμερής, σύμφωνα με την συνθήκη της Βιέννης για τις συνθήκες μεταξύ χωρών, δεν παράγει δικαιώματα και υποχρεώσεις σε τρίτες χώρες», ανέφερε.

«Αυτή ήταν και η λογική που λέγαμε για το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, ότι είναι άκυρο. Το ίδιο λοιπόν έρχεται και λέει η Τουρκία σήμερα για την συμφωνία που κάναμε με την Αίγυπτο. Που σημαίνει ότι θα το αμφισβητήσει με navtex, με διάφορα πράγματα. Με ρητορικές, με επιθετική συμπεριφορά».

Προσφυγή στη Χάγη ή στη Βιέννη η καλύτερη λύση

«Ενώ αν κάναμε αυτό που είχα πει, ευθείς εξ αρχής, δηλαδή, να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή του Αμβούργου, η Αίγυπτος, η Κύπρος και εμείς, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, είτε θα αναγκαζόταν και η Τουρκία να συρθεί, είτε το δικαστήριο θα αποφάσιζε δίκαια και σε κάθε περίπτωση, η ισχύς της απόφασης ενός διεθνούς δικαστηρίου είναι πολύ μεγαλύτερη από διμερείς διακρατικές συμφωνίες» τόνισε.

Μίλησε για «επικοινωνιακό παιχνίδι που δεν θα’ πρεπε να γίνεται και δεν είναι σεβασμός προς τους θεσμούς και προς τους πολίτες της χώρας».

Η ΑΟΖ, ανέφερε, «δεν δίνει περισσότερα δικαιώματα για την ενέργεια και τα κοιτάσματα από όσα σου δίνει η υφαλοκρηπίδα. Η υφαλοκρηπίδα έχει το πλεονέκτημα ότι, όταν δεν ασκείς εσύ το δικαίωμα σου, δεν μπορεί να το κάνει κανένας άλλος.

Ενώ στην ΑΟΖ, όταν δεν το ασκείς εσύ, μπορεί ο καθένας να πάει. Συνεπώς η ΑΟΖ το μόνο πλεονέκτημα που μας δίνει έναντι της υφαλοκρηπίδας, είναι ότι βάζουμε μέσα και την αλιεία. Δηλαδή, κάνουμε όλη αυτή τη φασαρία για το ζήτημα της αλιείας;», αναρωτήθηκε.

Όπως υπογράμμισε, «στις ευρωπαϊκές χώρες οι ΑΟΖ όλων των χωρών είναι ανοιχτές. Εμείς λοιπόν, υπογράψαμε αρχικά μια συμφωνία, με την Ιταλία για ΑΟΖ, ενώ η υφαλοκρηπίδα καλύπτεται από τη συμφωνία του 1977 και κάναμε την ΑΟΖ, γιατί, για την αλιεία;», αναρωτήθηκε. «Δώσαμε δικαιώματα στους Ιταλούς να έρχονται».

Πήγαμε στην εύκολη λύση της σαλαμοποίησης

«Μεταξύ δύο λύσεων, προτιμήσαμε μια λύση η οποία είναι άμεση, γρήγορη, για επικοινωνιακούς λόγους, για να δείξουμε ότι κάτι κάναμε και δεν πήγαμε στην άλλη τη λύση που θα ήταν αφ’ ενός μεν η λύση του κ. Κοτζιά που ήταν και ανώδυνη γιατί νότια της Κρήτης θα μπορούσαμε, σε συνδυασμό προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και του Αμβούργου με την Κύπρο και την Αίγυπτο η οποία θα’ παιρνε χρόνο και πιθανόν να καρπούνταν τα αποτελέσματα της μια άλλη κυβέρνηση», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι το σαλαμοποιήσαμε, πήγαμε στην εύκολη λύση για γρήγορη επικοινωνιακή νίκη και θα το βρούμε μπροστά μας».

Ακούστε όσα είπε ο κ. Φενέκος στο politic radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99,4:

Πηγή: Politic.gr