Quantcast
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023, 9:53:51 μμ
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 13:50

Γερμανικά ΜΜΕ: Προεκλογικά τι συγκινεί τους Γερμανούς της Ελλάδας;

Ανταπόκριση του Deutschlandfunk από την Αθήνα καταγράφει τις διαθέσεις Γερμανών που ζουν στην Ελλάδα ενόψει των γερμανικών εκλογών της Κυριακής. Αναφορές στο προσφυγικό, αλλά και στο ρεκόρ επισκεπτών της documenta.Σκέψεις και προβληματισμούς Γερμανών που ζουν στην Ελλάδα επιχειρεί να καταγράψει ανταπόκριση στην ιστοσελίδα του γερμανικού ραδιοφώνου Deutschlandfunk ενόψει των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών της προσεχούς Κυριακής. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ, «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μάλλον ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς στην Ελλάδα. Η στάση του υπέρ μιας πολιτικής σκληρής λιτότητας έχει αφήσει ίχνη – αυτό το αισθάνονται καθημερινά οι Γερμανοί στην Ελλάδα». Ως εκ τούτου, δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι οι Γερμανοί που ζουν στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά τον προεκλογικό αγώνα στην πατρίδα τους, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η ανταποκρίτρια του γερμανικού ραδιοφώνου επισκέφθηκε ένα γερμανοελληνικό γηροκομείο στην Αθήνα, το Haus Koroneos, όπου οι μισοί περίπου των 38 τροφίμων είναι Γερμανοί. Η διευθύντρια του ιδρύματος, η 42χρονη Τάνια Νετερσχάιμ, είναι παντρεμένη με Έλληνα και ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια. Παρότι μακριά από την πατρίδα της, παρακολουθεί εντατικά τις εξελίξεις εκεί. Η ίδια εκτιμά ότι «η σκληρή στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση είναι σωστή ως έναν βαθμό», ωστόσο θεωρεί προβληματικό τον προσβλητικό κατά την ίδια τόνο που έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς γερμανοί πολιτικοί απέναντι στην Ελλάδα. Όπως λέει, «βεβαίως και έχουν γίνει λάθη (σ.σ. από ελληνικής πλευράς), αλλά δεν είναι σωστό να ταπεινώνεις έτσι μια χώρα».

«Η Ελλάδα είναι επί του παρόντος δευτερεύον ζήτημα»

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Τάνια Νετερσχάιμ και οι γερμανίδες συναδέλφισσές της στον οίκο ευγηρίας «νιώθουν καθημερινά τις επιπτώσεις της επιδείνωσης των γερμανοελληνικών σχέσεων». Για παράδειγμα η Άννε Ντίντεριχ, γραμματέας στο Haus Koroneos, αναφέρει ότι ακούει επανειλημμένα σχόλια για την Άγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η ίδια θεωρεί υπερβολικά σκληρή την πολιτική που ασκεί η Γερμανία έναντι της Ελλάδας. Όπως είπε, η επιλογή κόμματος μέσω επιστολικής ψήφου δεν ήταν εύκολη υπόθεση. «Δυσκολεύτηκα να επιλέξω. Έχω την αίσθηση ότι τα μεγάλα κόμματα διαφέρουν μόνο στον προεκλογικό αγώνα, αλλά δεν έχουν μεγάλες διαφορές στην πολιτική τους», λέει η Άννε Ντίντεριχ.

Η 43χρονη Κριστίνε Ντιρκς, που ζει στη Γλυφάδα, εκνευρίζεται που δεν πρόλαβε να κάνει αίτηση για επιστολική ψήφο. «Τώρα είναι πολύ αργά», σχολιάζει. Η ίδια θεωρεί πάντως ότι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα βελτιωθούν. «Η Ελλάδα είναι επί του παρόντος δευτερεύον ζήτημα», σχολιάζει επισημαίνοντας την απειλή που συνιστούν οι ασαφείς προθέσεις του αμερικανού προέδρου Τραμπ και η στάση της Βόρειας Κορέας».

Αυξάνεται η ροή προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα

Στην αύξηση που καταγράφεται στις αφίξεις μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα αναφέρεται ανταπόκριση της Berliner Morgenpost. Όπως γράφει το δημοσίευμα, «από την αρχή του μήνα (σ.σ. Σεπτεμβρίου) 3.200 μετανάστες πέρασαν απέναντι από τις τουρκικές ακτές». Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, το πολύ 20% αυτών των μεταναστών είναι πρόσφυγες πολέμου. Η πλειονότητά τους είναι μετανάστες που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους για οικονομικούς λόγους και ελπίζουν σε καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, στην Ελλάδα η αύξηση στη ροή μεταναστών από την Τουρκία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν και τις οποίες εκμεταλλεύονται οι διακινητές. «Εάν ο αυξανόμενος αριθμός των μεταναστών έχει και πολιτικά αίτια είναι ασαφές», γράφει το δημοσίευμα, θέτοντας το ερώτημα εάν ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιχειρεί να ασκήσει πίεση στην ΕΕ με μοχλό το προσφυγικό ζήτημα. Άλλωστε «τούρκοι πολιτικοί έχουν απειλήσει επανειλημμένα να παραιτηθούν της (σ.σ. ευρωτουρκικής) προσφυγικής συμφωνίας του 2016», επισημαίνει το δημοσίευμα, για να σημειώσει ωστόσο ότι ειδικοί δεν πιστεύουν σε επανάληψη των μαζικών προσφυγικών ροών του 2015/2016. Όπως γράφει η Berliner Morgenpost, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να έχει συμφέρον να ανοίξει τα σύνορα διότι υποστηρικτές του άσπονδου εχθρού του, του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, «επιχειρούν ολοένα πιο συχνά να διαφύγουν στην Ελλάδα».

Ρεκόρ επισκεπτών στην documenta 14

Στο ρεκόρ επισκεψιμότητας που καταγράφηκε στην documenta 14, η οποία διεξήχθη φέτος για πρώτη φορά και εκτός Κάσελ, στην Αθήνα, αναφέρεται σύντομο δημοσίευμα στις πολιτιστικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung. Όπως γράφει η εφημερίδα του Μονάχου. «περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες είδαν τη documenta 14, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες (17 Σεπτεμβρίου). Αυτό αποτελεί νέο ρεκόρ επισκεπτών», σημειώνει η SZ, επικαλούμενη στοιχεία σε δελτίο τύπου της documenta, όπου σημειώνεται ότι ήταν «η έκθεση σύγχρονης τέχνης με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα όλων των εποχών». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών, οι 339.000 επισκέπτες που καταμετρήθηκαν σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους στην Αθήνα συνιστούν ρεκόρ και στην Ελλάδα.

Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Το Βήμα