Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 1:14:44 πμ
Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 13:50

Γερμανικός Τύπος: Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβίζει πια το Βερολίνο

Η πλειονότητα των γερμανικών δημοσιευμάτων αναφέρονται στο κλίμα μεταστροφής που υπάρχει απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και στο γεγονός ότι το κόμμα δεν φοβίζει όπως παλαιότερα, μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Η δεύτερη ματιά στον Τσίπρα» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το ρεπορτάζ της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και σημειώνει: «Δεν φοβίζει τόσο μια πιθανή νίκη το Βερολίνο.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός χαιρετίζει τους μετριοπαθείς τόνους. Οι οικονομολόγοι θεωρούν μερικές απαιτήσεις δικαιολογημένες». Η Handelsblatt γράφει:

«Ήδη στις αρχές του χρόνου ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούνταν στο Βερολίνο σαν ένα φάντασμα που φοβίζει. Εάν ο χαρισματικός αρχηγός του αριστερού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, απειλείται η Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ, ψιθύριζε ένας Γερμανός υπουργός….Μια εβδομάδα αργότερα φαίνεται ότι τα φαντάσματα εξαφανίστηκαν. Η γερμανική κυβέρνηση έλεγε πως ‘η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ‘ και η καγκελάριος Μέρκελ δήλωνε την προηγούμενη Πέμπτη «διανύσαμε μαζί μια μεγάλη απόσταση και δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα διανύσουμε και την υπόλοιπη από κοινού».

«Μόνο όποιος παρουσιάζει ανάπτυξη θα πρέπει να πληρώνει τόκους»
είναι ο τίτλος άρθρου του Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel.

«Η Ευρώπη θα βρεθεί ενώπιον δύσκολων διαπραγματεύσεων με την νέα ελληνική κυβέρνηση. Γεγονός πάντως παραμένει ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη…Το ερώτημα δεν είναι εάν θα πρέπει να υπάρξει ένα κούρεμα αλλά πότε και πως θα γίνει αυτό. Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να παρασυρθεί από μια ελληνική κυβέρνηση αλλά θα πρέπει με ενεργό τρόπο να βρει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Η καλύτερη προοπτική δεν είναι ένα άμεσο ή έμμεσο κούρεμα μέσα από μια απομείωση του χρέους, αλλά μια μετατροπή και μια στενή σύνδεση των επιτοκίων δανεισμού με την ανάπτυξη της Ελλάδας».

Οι οιωνοί δεν είναι κακοί για τον Τσίπρα

H εφημερίδα Die Zeit στην ηλεκτρονική της σελίδα φιλοξενεί εκτενές πορτραίτο του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την επίσκεψη του στο Άργος και περιγράφει την επαφή του με τους ανθρώπους. Η εφημερίδα καταλήγει: «Οι υπολογισμοί του μπορούν να βγουν μόνο εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει ένα μεγάλο μέρος των οφειλών της και δοθεί πράγματι στη νέα κυβέρνηση περιθώριο διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου διαπραγματεύεται όπως ακούει κανείς με σημαντικούς πρωταγωνιστές στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Και υπάρχει προσέγγιση. Οι οιωνοί δεν είναι κακοί για τον Τσίπρα».

Η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche διατυπώνει μια διαφορετική άποψη: «Παρά το γεγονός ότι οι ελπίδες για ένα καλό τέλος της κρίσης στην Ελλάδα δεν είναι αδιάψευστες, δεν λαμβάνονται ωστόσο υπόψη με την απαραίτητη σοβαρότητα μια συνεπής στάση απέναντι στην Ελλάδα, η αξιοπιστία των θεσμών της ευρωζώνης, καθώς και ένα σαφές μήνυμα προς άλλες χώρες που στέλνεται από την Κομισιόν για την εξυγίανση του δημόσιου προϋπολογισμού…Εάν η Ελλάδα και πάλι δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί εντός ευρωζώνης, τότε το βήμα για την έξοδό της από αυτή δεν θα απείχε πολύ. Θα ήταν το τέλος μιας σχέσης που ούτως ή άλλως από την αρχή δεν πήγαινε καλά».


Πηγή: Το Βήμα