espa pkm

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2026, 3:55:38 μμ
Παρασκευή, 29 Μαϊος 2026 15:53

Η μνήμη του μαύρου καλοκαιριού του 1974: Μια μαρτυρία που δεν σβήνει ποτέ

«Αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή, όλα αυτά που ζήσαμε το μαύρο καλοκαίρι του 1974 θα τα κουβαλούμε και στην επόμενη ζωή». Με αυτή τη φράση, ο Βάσος Χρίστου, πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και την αδυναμία να ξεχάσει τα τραύματα της αιχμαλωσίας του.

Στη Θεσσαλονίκη, μαζί με άλλους συναιχμαλώτους του, συμμετέχει στην παρουσίαση του βιβλίου «Κύπρος1974, Φωνές αιχμαλωσίας», που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, επισημαίνει ότι η εκδήλωση αποτελεί «τον ελάχιστο φόρο τιμής» για τα θύματα της τουρκικής εισβολής.

Ο Βάσος Χρίστου αφηγείται την προσωπική του ιστορία, περιγράφοντας τις νύχτες που περνάει με αϋπνία, καθώς οι μνήμες του πολέμου τον στοιχειώνουν. «Οι νύχτες για μας είναι ατελείωτες», αναφέρει χαρακτηριστικά. Γεννημένος στο Πέλλα Παΐς της Κερύνειας, βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπος με τη βαρβαρότητα του πολέμου στα 18 του χρόνια, την ημέρα που κλήθηκε να καταταγεί στον στρατό.

«Στις 2 Αυγούστου μάς συνέλαβαν εν καιρώ εκεχειρίας», λέει, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι δεν τήρησαν ποτέ την εκεχειρία. Όλοι οι άντρες του χωριού του, από 15 έως 70 ετών, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. «Μας είχαν εκεί με πολυβόλα πάνω από τα κεφάλια μας, περιμέναμε να μας εκτελέσουν», θυμάται.

Οι συνθήκες κράτησης ήταν φρικτές, με ελάχιστο φαγητό και νερό, ενώ οι κρατούμενοι υπέφεραν από κακομεταχείριση. Ο κ. Χρίστου αναφέρεται σε περίπου 2.450 Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι. Μετά από δύο μήνες αιχμαλωσίας, οι διαδικασίες απελευθέρωσης ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1974, αλλά η κατάσταση παρέμενε αβέβαιη.

Η εμπειρία του δεν τον απομάκρυνε από το παρελθόν, αλλά τον ώθησε να γίνει φωνή για τους χιλιάδες που δεν επέστρεψαν. Μέσα από τον Σύνδεσμο Αιχμαλώτων Πολέμου, συμμετέχει σε εκδηλώσεις μνήμης και καταγράφει μαρτυρίες, προσπαθώντας να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη των θύματων του 1974. «Αυτά είναι που έρχονται τα βράδια στον ύπνο μας και μας κρατούν ξύπνιους», καταλήγει.

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «ΚΥΠΡΟΣ 1974. Φωνές Αιχμαλωσίας» θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με την παρουσία και της υπουργού Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr