Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022, 6:37:51 μμ
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 17:50

Ξανθός: Δύσκολοι οι διορισμοί στα νοσοκομεία λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων

Οι διορισμοί μόνιμου προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι δύσκολοι λόγω των δεσμεύσεων, φέρεται να παραδέχθηκε στους εκπροσώπους των νοσοκομειακών ιατρών της Αθήνας ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.

Οι γιατροί δήλωσαν, μετά τη συνάντηση, ότι η συζήτηση «ήταν η πλέον απογοητευτική που έχει γίνει μέχρι τώρα». Χαρακτήρισαν απαράδεκτες τις απαντήσεις των εκπροσώπων του υπουργείου και δεσμεύτηκαν να απαντήσουν αγωνιστικά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ, για το θέμα των επικουρικών ιατρών ο υπουργός τους δήλωσε ότι «ισχύει το σύστημα των απολύσεων, μετά τη λήξη της σύμβασής τους, αλλά θα γίνει προσπάθεια για γρηγορότερο διορισμό των επομένων από τη λίστα».

Η ΕΙΝΑΠ επέμεινε ότι υπάρχει η δυνατότητα, λόγω των κενών οργανικών θέσεων που καλύπτουν αυτή τη στιγμή οι επικουρικοί γιατροί, να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις ώστε να συμμετάσχουν όλοι οι επικουρικοί γιατροί.

«Η απάντησή του ήταν ότι λόγω δεσμεύσεων οι διορισμοί μόνιμου προσωπικού είναι δύσκολοι», σημειώνεται.

Ωστόσο, ο κ. Ξανθός πρόσθεσε σχετικά με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ότι εκτός από τις 768 προκηρύξεις που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες θα γίνουν και 800 συνολικά νέες. Οι 400 εξ' αυτών θα αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όσον αφορά το ειδικό μισθολόγιο και την επαναφορά των μισθών των ιατρών στην προηγούμενη κατάσταση - σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας - ο κ. Ξανθός φέρεται να τους είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα και ότι δεν μπορούν να πάνε σε τροποποίηση του μισθολογίου, αλλά θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μιας εφάπαξ καταβολής από το υπερπλεόνασμα του 2018.

Σχετικά με την αποτυχημένη προκήρυξη θέσεων στις ΤΟΜΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα γίνει επαναπροκήρυξη των θέσεων.

Ο κ. Ξανθός ενημέρωσε τους ιατρούς για το πολυνομοσχέδιο που θα βγει μετά το Πάσχα το οποίο θα περιλαμβάνει τους νέους Οργανισμούς των Νοσοκομείων, το πλαίσιο Οργανισμών των Υγειονομικών Περιφερειών με 7 διευθύνσεις, τη διασύνδεση Νοσοκομείων (σημειακές αλλαγές), τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, χωρίς το βασικό πλαίσιο να ξεφεύγει από τους μνημονιακούς κανόνες.

Πηγή: Το Βήμα