Η λήψη του ΑΜΚΑ θα γίνεται από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών, πέραν των προσωπικών δεδομένων που ήδη προβλέπεται η δυνατότητα λήψης τους.
Επιχειρώντας να προλάβει τυχόν αντιδράσεις, τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, επισημαίνουν στην αιτιολογική έκθεση ότι η καταγραφή του ΑΜΚΑ κρίνεται αναγκαία για την ακριβή επιδημιολογική καταγραφή των κρουσμάτων, ώστε να υπάρχει άμεση προσαρμογή στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς και για την επιχειρησιακή δράση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Πιο αναλυτικά τονίζεται ότι τα στοιχεία ονόματος των κρουσμάτων περιέρχονται ανωνυμοποιημένα απο διάφορες πηγές (ΕΟΔΥ, κλινικές, νοσοκομεία, αστυνομικές διευθύνσεις) με αποτέλεσμα σοβαρές ανακρίβειες και επικαλύψεις, ενώ «μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η ακριβής υγειονομική καταγραφή των κρουσμάτων, αν δηλαδή αυτά βρίσκονται εντός ή εκτός νοσοκομειακής δομής. Είναι προφανές ότι ο τεράστιος κίνδυνος εξάπλωσης της φονικής επιδημίας επιβάλλει για τον αναγκαίο χρόνο και μόνο, ακριβή αποτύπωση των κρουσμάτων».
Η τροπολογία κατατέθηκε στην ΠΝΠ της κυβέρνησης με τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό, η οποία ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.
Πηγή: skai.gr



