Quantcast
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023, 3:16:29 πμ
Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023 13:48

Θεσσαλονίκη: Ένας χρόνος από το γκολ του 9χρονου Λέανδρου που έγραψε ιστορία

Ήταν Μεγάλη Παρασκευή του 2022, όταν τα φώτα έπεσαν πάνω στον 9χρονο Λέναδρο, με αφορμή την εμφάνισή του στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, όπου χρησιμοποιώντας την ειδική μπάλα «A ball for all» (Μια μπάλα για όλους) σκόραρε στη Θεσσαλονίκη βάζοντας γκολ στις καρδιές όλων μας.

Με την αφορμή αυτή ο ιδρυτής της ΜΚΟ Youthorama, που δημιούργησε την πρώτη αυτή ειδική μπάλα ποδοσφαίρου στον κόσμο για τυφλά παιδιά κάνει έναν μικρό απολογισμό της καμπάνιας «Μια μπάλα για όλους», που ξεκίνησε από την Ελλάδα και κουδουνίζει σε 213 χώρες και περιοχές μόνο δωρεάν. Κι αυτό επειδή η μοναδική πατενταρισμένη μπάλα, κατάλληλη και για παιδιά με οπτική αναπηρία, δεν πωλείται αλλά μόνο δωρίζεται.

Τον Μάιο 2022, ο φορέας υλοποίησης της καμπάνιας Youthorama, που εδρεύει στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, κατέκτησε την 1η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατηγορία «Εμπνευσμένη Αλλαγή» των ετήσιων #Be Inclusive EU Awards, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο ιδρυτής του φορέα επιλέχθηκε ανάμεσα σε 2.400 υποψηφιότητες από 132 χώρες, ως ο ανερχόμενος ηγέτης στα ετήσια βραβεία του Tallberg Foundation – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Νοέμβριο 2022, ο Ηλίας Μάστορας, ο οποίος είναι και υπεύθυνος παγκοσμίως του μοναδικού παραολυμπιακού ποδοσφαίρου τυφλών στο Παρίσι 2024 & LA28, βραβεύτηκε ως ο «Local Hero» της Ε.Ε. στα ετήσια βραβεία #Be Active EU Sports Awards. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε ένα ειδικό αφιέρωμα για τη δράση του.

Τον Δεκέμβριο 2022, η FIFA επέλεξε την καμπάνια ως τη μοναδική δράση στο FIFA Fan Zone Qatar 2022 για να υλοποιήσει συμπεριληπτικές δράσεις και δημιούργησε ένα αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, ενώ τον ίδιο μήνα, η UEFA ανακοίνωσε ότι το video του μικρού Λέανδρου από τον προημιτελικό ΠΑΟΚ – Μαρσέιγ όπου επιλέχθηκε μαζί με την καμπάνια να τιμηθούν με την ενεργοποίηση της επίσημης μπάλας του αγώνα αλλά και το γκολ στον ημιτελικό Ελλάδος, είναι το πιο δημοφιλές video της χρονιάς για το UEFA Foundation for Children.

Η καμπάνια έχει μοιράσει μέχρι σήμερα, πάνω από 12.500 μπάλες σε 213 χώρες και περιοχές με σημαντικότερη δωρεά 1.500 μπαλών συνολικά στο μεγαλύτερο σχολείο τυφλών της Ανατολικής Αφρικής στην Κένυα.

Οι δράσεις όμως δεν σταματούν εδώ καθώς τον ερχόμενο μήνα, ο ιδρυτής της καμπάνιας θα είναι ομιλητής στο EU Sports Forum κατά τη διάρκεια της Σουηδικής Προεδρίας της Ε.Ε. για να παρουσιάσει την καλή πρακτική στον τομέα της συμπερίληψης διεκδικώντας το δικαίωμα στο Παιχνίδι και στην ποιοτική εκπαίδευση για όλους, ενώ στις 6 6 Μαΐου, θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά ο εγκεκριμένος αθλητικός μαθητικός διαγωνισμός «Μια μπάλα για όλους», στο Δημαρχείο Πυλαίας Χορτιάτη στο Πανόραμα. Πρόκειται για αια ανοικτή γιορτή ενσυναίσθησης ώστε «να μπούμε στα αθλητικά παπούτσια των παιδιών με οπτική αναπηρία», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το «A ball for all».

Τον ίδιο μήνα επίσης (Μάιος 2023), η καμπάνια θα βρίσκεται στο UEFA Fan Zone για τον επερχόμενο τελικό UEFA Europa League με 10μελή αποστολή στη Βουδαπέστη, ενώ τον ερχόμενο Ιούνιο η καμπάνια θα βρίσκεται και στο UEFA Fan zone για τον επερχόμενο τελικό UEFA Champions League με 30μελή αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, αντίστοιχη με αυτή που είχε επιλεγεί στο UEFA EURO 2020.

Τον Ιούνιο 2023 επίσης, θα ολοκληρωθεί η δωρεάν διανομή εκπαιδευτικού υλικού σε όλα τα σχολεία της χώρας όπου φοιτούν παιδιά με οπτική αναπηρία καθώς έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιηθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δημιουργός της καμπάνιας καλεί όλους όσοι γνωρίζουν παιδιά ή σχολεία που δεν έχουν παραλάβει την ειδική μπάλα, να βοηθήσουν ώστε να γίνει πραγματικότητα το όραμα του να κουδουνίσει η «Μια μπάλα για όλους» σε κάθε σπίτι και σε κάθε σχολείο, σε όλο τον κόσμο, όπου φοιτά παιδί με οπτική αναπηρία.

Δείτε επίσης: Εντυπωσιακός Επιτάφιος στην Κρήτη μετά από προσπάθειες 1,5 μήνα (ΦΩΤΟ)

Πηγή: Politic.gr