Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, 8:26:02 μμ
Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020 09:00

Άγκυρα:  Η πρόταση Μπορέλ για το Κυπριακό «απέχει από το να γίνει σοβαρή» 

Απαξιωτικά αναφέρθηκε η Άγκυρα στην πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ για πρόσκληση των δύο πλευρών σε διάλογο και διαμεσολάβηση στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Η πρόταση έγινε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Μπορέλ Πέμπτη και Παρασκευή στη Λευκωσία.

«Η εν λόγω πρόταση απέχει πολύ από το να γίνει σοβαρή, καθώς έγινε από την ίδια ΕΕ που πάντα αγνοεί την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων και δεν έχει αναφερθεί ποτέ στα ίσα δικαιώματά τους επί των φυσικών πόρων του νησιού σε οποιαδήποτε από τις δηλώσεις της» δήλωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ. Χαμί Ακσόι. 

«Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ο συνομιλητής των Τουρκοκυπρίων για τους πόρους υδρογονανθράκων είναι οι Ελληνοκύπριοι, έως ότου επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη διευθέτηση στο νησί. Ως εκ τούτου, ο ομόλογος του Υπουργού Εξωτερικών της "Ελληνοκυπριακής Διοίκησης" σίγουρα δεν είμαστε εμείς (η Τουρκία) , αλλά ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", Κουντρέτ Οζερσάι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. 

Ο Χαμί Ακσόι, στην δήλωσή του, αναφέρει ακόμα ότι «εάν είναι επιθυμητή μια λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, ως πρώτο βήμα, οι δύο λαοί του νησιού πρέπει να δημιουργήσουν έναν κοινό μηχανισμό συνεργασίας για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής εσόδων, το συντομότερο δυνατό. Η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών της 13ης Ιουλίου 2019 προσφέρει το κατάλληλο έδαφος». 

«Η οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στα δυτικά του νησιού της Κύπρου θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν θα συζητήσει ποτέ με την "Ελληνοκυπριακή διοίκηση" που έχει σφετεριστεί τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους» τονίζεται χαρακτηριστικά. 

Πηγή: skai.gr