Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 2:54:45 μμ
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 08:50

Αργεντινή: Ζητά από την Ισπανία την έκδοση 20 αξιωματούχων του Φράνκο

Mία δικαστής από την Αργεντινή ζήτησε επισήμως από την Ισπανία τη σύλληψη και έκδοση 20 πρώην αξιωματούχων της χούντας του δικτάτορα Φράνκο. Λόγω της αμνηστίας που ισχύει για αυτούς στην Ισπανία δεν μπορούν να διωχθούν εντός του ισπανικού εδάφους.
Μπορούν όμως να διωχθούν στην Αργεντινή και εκεί να δικαστούν κανονικά. Οι οικογένειες των θυμάτων απευθύνθηκαν στην Αργεντινή, καθώς η χώρα διατηρεί συμφωνία έκδοσης κρατουμένων με την Ισπανία. Τον περασμένο Απρίλιο, ανώτατο ισπανικό δικαστήριο αρνήθηκε την έκδοση στην Αργεντινή ενός απόστρατου αστυνομικού ο οποίος κατηγορείτο για βασανισμούς πολιτικών κρατουμένων.

Η δικαστής Μαρία Σερβίνι ντε Κούμπρια εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και απηύθυνε αίτημα έκδοσης δύο πρώην υπουργών του Φράνκο, όπως επίσης και 18 άλλων αξιωματούχων της δικτατορίας , επικαλούμενη «οικουμενική δικαιοδοσία» - πρόκειται για μία νομιμοποιητική βάση την οποία χρησιμοποιούν οι δικαστές όταν θεμελιώδη δικαιώματα παραβιάζονται σε άλλες χώρες.

Με βάση την οικουμενική δικαιοδοσία ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ είχε συλληφθεί για ένα διάστημα στην Ισπανία το 1998.

Οι δύο πλέον διαβόητοι καταζητούμενοι στην έρευνα της Σερβίνι είναι ο Ροντόλφο Μαρτίν Βίγια, 79 ετών και υπουργός Εσωτερικών του Φράνκο, και ο Χοσέ Ουτέρι Μορίνα, ετών, 86 ετών και υπουργός Στέγασης στο καθεστώς.

Μετά το θάνατο του Ισπανού δικτάτορα το 1975, ενώ η χώρα βρισκόταν στο κομβικό σημείο της δημοκρατικής μετάβασης, ένα τμήμα, κυρίως συντηρητικό, του ισπανικού πολιτικού κόσμου επέβαλε την αμνηστία σε πολλούς χουντικούς «για να αποφευχθούν τα πολιτικά πάθη».

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την Ισπανία να αναστείλει την ισχύ της αμνηστίας, αλλά οι ισπανικές κυβερνήσεις αρνούνται.

Πέρσι, η δικαστής Σερβίνι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Αντόνιο Γκονσάλες Πατσέκο, αστυνομικό που έχει καταγγελθεί ως βασανιστής, ωστόσο ισπανικό Δικαστήριο αρνήθηκε την έκδοσή του στην Αργεντινή με την δικαιολογία ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί.

Πηγή: Το Βήμα