Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 11:49:27 πμ
Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017 23:50

Brexit: Σίριαλ το θέμα της προόδου στις συνομιλίες - Αισιοδοξία εκφράζει η Μέι

Πλούσιο φαίνεται να είναι το παρασκήνιο πίσω από τις συνομιλίες της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερίζα Μέι με ευρωπαίους αξιωματούχους για το Brext. Δυσεπίλυτος γρίφος παραμένει το θέμα του «λογαριασμού» το οποίο παραμένει βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις.
Γριφώδες παραμένει, ακόμη, το εάν σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit, αφού πολλά βρετανικά δημοσιεύματα μιλούν για στασιμότητα, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η πρόοδος «ναι μεν δεν ήταν επαρκής, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν έχει σημειωθεί καθόλου πρόοδος στις διαπραγματεύσεις».

Μετά το άρθρο της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung σύμφωνα με το οποίο η Μέι εμφανίστηκε «καταπονημένη» στη διάρκεια δείπνου με τον Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι είναι «φιλόδοξη και αισιόδοξη» για το μέλλον της χώρας και τις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σε «εποικοδομητικό πνεύμα».

Γιούνκερ: Δεν αληθεύει ότι η Μέι εμφανίστηκε μπροστά μου φοβισμένη

Με δηλώσεις του, την Δευτέρα, στο BBC ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διέψευσε πληροφορίες που ήθελαν την Μει να τον «παρακαλά» για το θέμα του Brexit και να εμφανίζεται απελπισμένη.

Ενώ οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν αλλά και αξιωματούχοι της ΕΕ εγκαλούν την Μέι για ασαφές πλάνο γύρω από το Brexit, η βρετανίδα πρωθυπουργός τονίζει ότι η χώρα της θα πετύχει μια καλή συμφωνία. Όπως δήλωσε, αναμένει ότι η συμφωνία για το Brexit θα τεθεί προς ψήφιση από το βρετανικό κοινοβούλιο προτού την εγκρίνουν οι άλλες χώρες της ΕΕ.

Την αισιοδοξία της για την πρόοδο των συνομιλιών πάνω στο Brexit εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Όπως τόνισε, συζητήθηκε το δεύτερο στάδιο των συζητήσεων το οποίο θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και θα αφορά στις εμπορικές συναλλαγές. Ωστόσο, ως προϋπόθεση για να περάσουν οι συνομιλίες στην επόμενη φάση, η Μέρκελ έθεσε τη συνεπή στάση που θα πρέπει να επιδείξει η βρετανική πλευρά απέναντι στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Το BBC, πάντως, σημειώνει ότι ύστερα από πέντε γύρους συζητήσεων ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ, δεν έχει υπάρξει πρόοδος.

Η Μέι διαμηνύει όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα ότι στις προτεραιότητές της εντάσσεται η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στην Βρετανία. Πριν από έναν περίπου μήνα μιλώντας στην Φλωρεντία είχε εξηγήσει ότι δεν απειλούνται οι ευρωπαίοι πολίτες που εργάζονται στη Βρετανία.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ο Τουσκ είχε αφήσει σαφείς αιχμές για τη στάση της Βρετανίας απέναντι στη χάραξη συνεπούς πολιτικής για το Brexit. «Τα δικαιώματα των πολιτών είναι η πρωταρχική προτεραιότητα για την ΕΕ των 27 και έχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τα πλήρη δικαιώματα των Ευρωπαίων και των Βρετανών πολιτών μετά το Brexit» είχε επισημάνει λέγοντας ότι η βρετανική πρόταση υπολείπεται των προσδοκιών της ΕΕ και δημιουργεί τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση των πολιτών.

Σκεπτική απέναντι στις συνομιλίες για το Brexit στέκεται η Γαλλία. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στις διαφωνίες ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία που επισκιάζουν την πρόοδο των συνομιλιών αναφορικά με το Brexit.

«Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τον λογαριασμό του διαζυγίου απέχει πολύ από τις οικονομικές του δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαστε πολύ μακριά από τον λογαριασμό για τις οικονομικές δεσμεύσεις», τόνισε ο Μακρόν μετά τη Σύνοδο της ΕΕ εκτιμώντας ότι χρειάζεται ακόμη «μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου» στο θέμα αυτό, που θεωρείται πρωτεύον από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταϊάνι δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι ο λογαριασμός του Brexit κυμαίνεται «μεταξύ 50 και 60 δισεκατομμυρίων» ευρώ, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τις ανεπίσημες εκτιμήσεις που δίνονται από τις Βρυξέλλες και απορρίπτοντας τα «ψίχουλα» που προτείνει το Λονδίνο.

Η Βρετανία δεν σκοπεύει να πληρώσει τον «λογαριασμό» των 100 δισ. ευρώ για το διαζύγιο με την ΕΕ, είχε σημειώσει ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος υπουργός για το Brexit.

Λονδίνο και Βρυξέλλες συγκρούονται για το ποσό που καλείται η Βρετανία να πληρώσει για έξοδο από την Ένωση, το οποίο είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό που αναφερόταν στις αρχικές εκτιμήσεις.

Ελισάβετ Σταμοπούλου



Πηγή: Το Βήμα