Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021, 1:30:31 πμ
etpa
Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 19:45

Εάν τα Δυτικά Βαλκάνια δεν είναι στην κορυφή της ατζέντας μας, τότε, θα ισχυροποιηθούν εκεί περισσότερο τρίτες χώρες

Συντάκτης:

    “Εάν δεν έχουμε πλέον τα Δυτικά Βαλκάνια στην κορυφή της ατζέντας μας, τότε,  τρίτες χώρες, όπως  η Ρωσία, η Κίνα,  η Τουρκία, θα επικρατήσουν εκεί περισσότερο, κάτι που σίγουρα  δεν είναι προς συμφέρον μας”, προειδοποιεί σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ζητώντας μία διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

 

       “Ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια δεν έχουν περισσότερο πληθυσμό από την Ολλανδία και αυτό μπορούμε να το αντέξουμε”,  αναφέρει,  σημειώνοντας πως  για τον ίδιο, “η υπέρβαση του Σιδηρού Παραπετάσματος θα επιτευχθεί πράγματι μόνο όταν όλα τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων είναι πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. 

        Ο ίδιος λυπάται που  η γερμανική Προεδρία  στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν προχώρησε σε άνοιγμα  των ενταξιακών συνομιλιών, αλλά αυτό είναι επίσης μία παράπλευρη απώλεια  της πανδημίας του κορονοϊού. 

      Κατά την άποψή του, επιπλέον, υπάρχουν πάντα γεωπολιτικές εκτιμήσεις κατά την διεύρυνση, και παλαιότερες διευρύνσεις όπως  με την Ελλάδα (1981) ή την  Πορτογαλία και την Ισπανία (1986),  αφορούσαν την ενίσχυση νέων δημοκρατιών. 

      Όσον αφορά το εμβόλιο CoV, ο  Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών  δεν αναμένει πολυμερείς κρίσεις  εξαιτίας της  κατανομής, ωστόσο,  θεωρεί  σημαντικό να  προσεχθεί  ότι “δεν θα υπάρξει αγώνας δρόμου για να εξασφαλίσουν  οι βιομηχανικές χώρες τα εμβόλια”, και επίσης, δεν βλέπει ότι θα υπάρξει στενότητα με τα εμβόλια που έχει παραγγείλει η ΕΕ, καθώς, “βασικά, η συνεργασία και επίσης η αλληλεγγύη εντός της ΕΕ λειτουργούν καλά”.

©Πηγή: amna.gr
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr