Στο Βατικανό παρουσιάστηκε σήμερα η πρώτη Εγκύκλιος του πάπα Λέοντα ΙΔ’, με τίτλο «Magnifica Humanitas» (Θαυμαστή Ανθρωπότητα), που εστιάζει στη σχέση της ανθρωπότητας με την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η Εγκύκλιος, που περιλαμβάνει διακόσιες σελίδες και πέντε κεφάλαια, αναλύει τη σύνθετη σχέση της ανθρωπότητας με την τεχνολογία, εστιάζοντας στην αυξανόμενη επιρροή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο πάπας Λέων ΙΔ’ τονίζει την ανάγκη να διατηρήσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε μια εποχή που αυτή κινδυνεύει από τις νέες τεχνολογίες.
«Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχουμε το επείγον χρέος να παραμείνουμε βαθιά ανθρώπινοι», αναφέρει ο πάπας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια «αφοπλισμένη τεχνητή νοημοσύνη», που δεν θα εντάσσεται σε στρατιωτικές ή οικονομικές συγκρούσεις.
Ο πάπας επισημαίνει ότι δεν υπάρχει αλγόριθμος που να μπορεί να μετατρέψει τον πόλεμο σε κάτι ηθικά αποδεκτό, και ότι η τεχνολογία μπορεί μόνο να επιταχύνει τις συγκρούσεις, χωρίς να αφαιρεί τον απάνθρωπο χαρακτήρα τους. Επιπλέον, τονίζει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να υπηρετεί την κοινωνική πρόοδο και να μην ξεπερνά τα όρια που θέτει ο άνθρωπος.
Η Εγκύκλιος επαναλαμβάνει τη θέση του Βατικανού ότι η προαγωγή του κοινού καλού συνδέεται άρρηκτα με τον σεβασμό της ύπαρξης κάθε λαού και της ταυτότητάς του. Τέλος, ο πάπας προειδοποιεί για τις ανισότητες που μπορεί να προκύψουν όταν η γνώση και η τεχνολογία συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων.



