Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 12:29:00 πμ
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 19:50

Εκκληση υποστήριξης για τα παιδιά πρόσφυγες από τη UNICEF

Συνολικά 133.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2015, κατά μέσο όρο 19.000 παιδιά κάθε μήνα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat. Ένας στους τέσσερις αιτούντες άσυλο είναι παιδί.

Η UNICEF απευθύνει σήμερα, Παρασκευή, έκκληση για 14 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, μετά από την αύξηση κατά 80% του αριθμού των παιδιών που προσέρχονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο -πολλά προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Με τόσα πολλά παιδιά στο δρόμο, και με το χειμώνα στην Ευρώπη να πλησιάζει, η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η φροντίδα για αυτά τα παιδιά τώρα» είπε η κυρία Marie-Pierre Poirier, ειδικός συντονιστής της UNICEF για την κρίση προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. «Δουλεύοντας μαζί με τις κυβερνήσεις και άλλους εταίρους σε όλη την Ευρώπη, οπουδήποτε χρειάζεται η υποστήριξή μας, η UNICEF θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών να είναι ασφαλή, υγιή και ώστε να γίνονται πλήρως σεβαστά τα δικαιώματα και η αξιοπρέπειά τους».

Εντός του πλαισίου των παρεμβάσεων που καλύπτονται από την έκκληση της UNICEF για τους επόμενους 12 μήνες είναι:
∙ υποστήριξη για υπηρεσίες όπως οι φιλικοί προς τα παιδιά χώροι στα κέντρα υποδοχής,
∙ παροχή πληροφοριών σχετικά με την υγεία και τη διατροφή των παιδιών στις οικογένειες,
∙ υποστήριξη σε προγράμματα εκπαίδευσης και μάθησης,
∙ τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση προς κυβερνητικούς και άλλους εταίρους, σε τομείς όπως τα δικαιώματα του παιδιού και η παιδική προστασία, η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, η πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας η προστασία κατά του trafficking, και
∙ υποστήριξη και προστασία για τα ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά.

Επίσης, η διεθνής οργάνωση προσφέρει βοήθεια στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έτσι ώστε οι πολιτικές και διαδικασίες τους σε σχέση με τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών να εφαρμόζονται πάντοτε με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, και σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα. Δεδομένου ότι ο αριθμός των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, έχει ήδη εντείνει την υποστήριξή της στην Κροατία, τη Σερβία και την πΓΔΜ, ενώ πρόκειται να προσφέρει την υποστήριξή της σε κυβερνήσεις και τοπικούς εταίρους για τον προσδιορισμό των αναγκών στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.

Η UNICEF τονίζει, σε ανακοίνωσή της, ότι τα ανθρωπιστικά προγράμματά της στη Συρία και τις γειτονικές χώρες, όπου συνολικά περίπου 7,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη από βοήθεια, παραμένουν σοβαρά υπο-χρηματοδοτούμενα. Από τα 903 εκατ. δολάρια που απαιτούνται για το 2015, περίπου μόνο τα μισά έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής. Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στα προγράμματα της UNICEF Ελλάδος για τα παιδιά πρόσφυγες της Συρίας μπορεί να το κάνει στο http://bit.ly/unicefgr-Syria.

Πηγή: Το Βήμα