Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 4:27:49 μμ
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 22:50

Ελέγχους στα σύνορα για ευρωπαίους τζιχαντιστές μελετά η Ε.Ε.

Η ΕE ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει το σύστημα ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή των τζιχαντιστών που έφυγαν από την Ευρώπη και τώρα επιστρέφουν στις χώρες τους.


Τη δήλωση αυτή έκανε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ στη διάρκεια Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών των «28», η οποία πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ εκτιμά ότι περίπου 3.000 Ευρωπαίοι ενδέχεται να έχουν πολεμήσει στη Συρία και το Ιράκ στο πλευρό των τζιχαντιστών.

«Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση εκρηκτικών και όπλων, έχουν υποστεί ιδεολογική κατήχηση [...] και, κατά μία έννοια, το πιο προβληματικό είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο ανοχής τους στη βία» δήλωσε ο συντονιστής της ΕΕ για την αντιτρομοκρατία Ζιλ ντε Κερσόβ.

«Δεν θέλουμε [...] η τρομοκρατία να εξαχθεί από την Ευρώπη και σίγουρα δεν επιθυμούμε εκπαιδευμένοι μαχητές να επιστρέφουν στην Ευρώπη και τη Γερμανία και πιθανώς να σχεδιάζουν επιθέσεις εκεί», είπε ο ντε Μεζιέρ λίγο πριν την έναρξη της συνόδου.

Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η αυστριακή ομόλογός του, χαρακτήρισε τους ξένους μαχητές «ωρολογιακή βόμβα».

Στη ζώνη Σένγκεν ανήκουν 22 από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ υποψηφιότητα έχουν καταθέσει η Κύπρος, η Κροατία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Σε αυτή την περιοχή οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν ελευθέρα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την καταγραφή των κινήσεών τους.

Η ΕΕ προσπαθεί επίσης να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση πολιτών της μέσω του διαδικτύου. Χθες Τετάρτη εκπρόσωποι των εταιρειών Google, Facebook, Twitter και Microsoft συμμετείχαν σε ένα άτυπο δείπνο με τους υπουργούς Εσωτερικών.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο είπε ότι οι εταιρείες αυτές έδειξαν «μεγάλη προθυμία» να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της απειλής.

Από την πλευρά της η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ σημείωσε ότι «υπήρξε από την πλευρά τους μεγάλη επιθυμία για συνεργασία, με το να μην δείχνουν βίντεο με αποκεφαλισμούς, για παράδειγμα».

Πηγή: Το Βήμα