Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 11:26:50 πμ
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 19:45

Γαλλία: Ο Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα για τις ταραχές -«Κρατήστε τα παιδιά σας σπίτι» λέει στους γονείς

Η Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη θωρακισμένων οχημάτων από την αστυνομία, με σκοπό την αντιμετώπιση των επεισοδίων και την διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (…) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Σταματούν από τις 21:00 οι δημόσιες συγκοινωνίες
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε σήμερα από τους νομάρχες και τους περιφερειάρχες να σταματήσουν τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες σε όλη τη χώρα από τις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).

Μετά από τρεις νύχτες ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικό, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε να σταματήσει η κυκλοφορία των δρομολογίων, καθώς υπάρχουν φόβοι για καταστροφές.

Ο υπουργός ζήτησε επίσης να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων στα καταστήματα, μετά τη χθεσινή νύχτα τρόμου και οργής σε πολλά σημεία της χώρας.

Παράλληλα, σημείωσε πως αναμένει «αίσθημα ευθύνης» από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ιδίως το Snapchat και το TikTok, καθώς μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις», οι οποίες «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα».

Δείτε επίσης: Γαλλία: Φόβοι για νέα επεισόδια αύριο η κηδεία του 17χρονου που πέθανε από αστυνομικά πυρά

Πηγή: Politic.gr