Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022, 8:43:33 μμ
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 21:57

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του φθινοπώρου

Συντάκτης:

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές του κόμματός του, του Yamina, ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπός του, λίγο πριν από την αναμενόμενη διάλυση του κοινοβουλίου που θα ανοίξει τον δρόμο για την προκήρυξη εκλογών, το φθινόπωρο.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές του κόμματός του, του Yamina, ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές.

Η Κνεσέτ αναμένεται ότι θα εγκρίνει αργότερα απόψε τη διάλυση του κοινοβουλίου, βάζοντας έτσι τέλος στη σύντομη θητεία του Μπένετ ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον σύμμαχό του στην κυβέρνηση συνασπισμού, τον νυν υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ.

Οι εκλογές του φθινοπώρου θα είναι οι πέμπτες που διεξάγονται στο Ισραήλ μέσα σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων ετών.

Τον Ιούνιο του 2021 ο Μπένετ και ο Λαπίντ έγραψαν ιστορία, καταφέρνοντας να ενώσουν οκτώ κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος και να σχηματίσουν κυβέρνηση, ανατρέποντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία. Για πρώτη φορά, στην κυβέρνηση αυτή συμμετείχε και ένα αραβικό κόμμα. Λίγο αργότερα ωστόσο η κυβέρνηση απώλεσε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και την περασμένη εβδομάδα ο Μπένετ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η συμφωνία μεταξύ του Μπένετ και του Λαπίντ προέβλεπε ότι οι δυο τους θα εναλλάσσονταν στην πρωθυπουργία. Στην περίπτωση διάλυσης του κοινοβουλίου, ο Λαπίντ θα αναλάμβανε πρωθυπουργός μέχρι τη διενέργεια εκλογών, με αναπληρωτή του τον Μπένετ.

Δείτε επίσης: Γιατί η πανδημία χτύπησε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Πηγή: Politic.gr