Η Ουκρανία εκτέλεσε μαζική επίθεση με drones σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μόσχα, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές της πόλης.
Ταυτόχρονα, ξέσπασαν πολλαπλές πυρκαγιές στο διυλιστήριο πετρελαίου του Τουάπσε, στη νοτιοδυτική ρωσική πόλη Τουάπσε της περιφέρειας Κρασνοντάρ, κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Στο σημείο σπεύδουν συνεργεία των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για την επισκευή των ζημιών στις υποδομές.
Τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν τουλάχιστον 24 επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια, πετρελαιοφόρα και άλλα θαλάσσια περιουσιακά στοιχεία, καθώς και σε κρίσιμες υποδομές αγωγών.
Χθες το απόγευμα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι κατέρριψαν πάνω από 100 ουκρανικά drones σε διάστημα τεσσάρων ωρών. Η πλειονότητα αναχαιτίστηκε στην περιοχή Μπριάνσκ, ενώ οκτώ καταστράφηκαν στους αιθέρες της περιφέρειας της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων τριών που κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα.
Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σαμπιάνιν, ανέφερε αργότερα ότι αναχαιτίστηκαν και άλλα ουκρανικά drones. Τα αεροδρόμια της πρωτεύουσας διέκοψαν τη λειτουργία τους για μερικές ώρες.
Αν και η Μόσχα εξακολουθεί να εξάγει σημαντικές ποσότητες αργού πετρελαίου, η ροή των πετροδολαρίων — μια βασική πηγή χρηματοδότησης για τον πόλεμο — μειώνεται και η κυβέρνηση αναμένει ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μειωθούν στο 23% των δημοσιονομικών εσόδων φέτος, ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Σημειώνεται ότι το Κίεβο έχει εντείνει τις επιθέσεις σε υπεράκτιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων επαναλαμβανόμενων επιθέσεων στα πετρελαϊκά και αεριοφόρα πεδία της Lukoil PJSC στην Κασπία Θάλασσα. Κατά τη διάρκεια του μήνα, επιτέθηκε επίσης στα λιμάνια Taman και Rostov της Μαύρης Θάλασσας.
Πηγή: Politic.gr