espa pkm

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2026, 6:15:59 πμ

Κόσμος

Ο ισχυρός σεισμός 7,8 βαθμών που έπληξε τις νότιες Φιλιππίνες τη Δευτέρα έχει προκαλέσει 46 θανάτους, με σωστικά συνεργεία να συνεχίζουν τις έρευνες για αγνοούμενους στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Η Τεχεράνη δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες του Κόλπου έχουν νομική και ηθική ευθύνη να σταματήσουν τις αμερικανικές επιθέσεις που εκτελούνται από το έδαφός τους εναντίον του Ιράν, δικαιολογώντας έτσι τις νέες ιρανικές επιδρομές στις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις.

Σημαντική κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Μπαχρέιν.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί αντίποινα για τις πρόσφατες αμερικανικές επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους, όπως οι επιδρομές στα Στενά του Ορμούζ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις κατά του Ιράν την Τρίτη. Οι επιθέσεις αυτές ακολούθησαν την κατάρριψη ενός αμερικανικού ελικοπτέρου Apache από ιρανικό drone, γεγονός που κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή.

Ένα συγκλονιστικό βίντεο που δημοσιοποίησε ισραηλινή ΜΚΟ καταγράφει τη στιγμή που ισραηλινός στρατιώτης ανοίγει πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου με Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη.

Το βίντεο δείχνει την απερίγραπτη βία που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στην περιοχή, με τις συνέπειες να είναι τραγικές, όπως ο θανάσιμος τραυματισμός ενός βρέφους μόλις επτά μηνών.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) έχει ξεκινήσει επιθέσεις κατά του Ιράν. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν αντίποινα για την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου Apache, γεγονός που συνέβη χθες στο Στενό του Ορμούζ.

Η ισραηλινή επίθεση στην Τύρο του Λιβάνου σκότωσε τουλάχιστον οκτώ άτομα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Η επίθεση προκάλεσε σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις στην περιοχή, με τις αρχές να προσπαθούν να διαχειριστούν τις συνέπειες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ιράν κατέρριψε ένα αμερικανικό ελικόπτερο Apache, το οποίο περιπολούσε στα Στενά του Ορμούζ κατά τη διάρκεια της νύχτας, και υποσχέθηκε να απαντήσει χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Στο επίκεντρο ενός σοβαρού σκανδάλου βρίσκεται η πόλη του Παρισιού, καθώς 132 συντονιστές σχολικών δραστηριοτήτων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την 1η Ιανουαρίου. Ανάμεσα τους, 52 συντονιστές αντιμετωπίζουν καταγγελίες για ύποπτη σεξουαλική ή έμφυλη βία, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουάρ κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε σχολείο στο βορειοδυτικό Παρίσι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, καλώντας το Ισραήλ να επαναλειτουργήσει τα σημεία διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.