espa pkm

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2026, 4:35:46 μμ

Κόσμος

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 35 υπόπτους ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους σε εφόδους που πραγματοποίησαν στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το δίκτυο Haberturk.

Η αστυνομία πραγματοποίησε ταυτόχρονα εφόδους σε 41 τοποθεσίες σε ολόκληρη την πόλη και συνέλεξε αριθμό εγγράφων που συνδέονται με την τζιχαντιστική οργάνωση, σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι.
Σε άλλη μία εξέλιξη που κάθε άλλο παρά θα αραιώσει τα σύννεφα γύρω από τις σχέσεις με τη Βόρειο Κορέα, οι Αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν πως αναζητούν για ανάκριση έναν διπλωμάτη της βορειοκορεατικής πρεσβείας στην έρευνα για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-Ναμ, αδελφού του βορειοκορεάτη ηγέτη.
Η κρατιδιακή κυβέρνηση στη Βαυαρία σκοπεύει να νομοθετήσει απαγόρευση της μπούρκας σε ορισμένες περιστάσεις -συγκεκριμένα για δημόσιες υπαλλήλους και εργαζόμενες στην εκπαίδευση. Πολλοί θεωρούν ότι η κίνηση έχει να κάνει με τη συγκυρία, καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται για εκλογές το φθινόπωρο και υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση «θα λύσει ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει».
Η κοσμοπολίτικη γαλλική κοινότητα του Λονδίνου αριθμεί περίπου 300 χιλιάδες μέλη. Αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος και σε επίπεδο ψήφων. Αυτό σκέφτηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, υποψήφιος για τη Γαλλική Προεδρία, ο οποίος διέσχισε τη Μάγχη για να περάσει το μήνυμά του.
Μετά την συνάντηση με τον ιταλό υπουργό Συγκοινωνιών -και μία ημέρα με επεισόδια στο κέντρο της Ρώμης- οι ιταλοί οδηγοί ταξί αποφάσισαν να λύσουν την απεργία που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη διαμαρτυρόμενοι για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό -και συγκεκριμένα, την υπηρεσία Uber.
Σε άλλη μία εξέλιξη που κάθε άλλο παρά θα αραιώσει τα σύννεφα γύρω από τις σχέσεις με τη Βόρειο Κορέα, οι Αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν πως αναζητούν για ανάκριση έναν διπλωμάτη της βορειοκορεατικής πρεσβείας στην έρευνα για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-Ναμ, αδελφού του βορειοκορεάτη ηγέτη.
Ο πρώην κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Ντόναλντ Τσανγκ καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση 20 μηνών για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση δημόσιας εξουσίας. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη υψηλόβαθμου αξιωματούχου στο Χονγκ Κονγκ.
Ενώπιος ενωπίω την Τετάρτη στο Βερολίνο Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ με κεντρικό άξονα των συνομιλιών τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παραμονή της συνάντησης ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού μπλοκ υπό την Μέρκελ διαμήνυσε πως τα μέλη της Μπούντεσταγκ δεν θα ταχθούν υπέρ της χορήγησης περαιτέρω οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσυρθεί από το πρόγραμμα.
Οι πολιτικοί που χρησιμοποιούν την τοξική και απάνθρωπη ρητορική του «εμείς εναντίον αυτών», δημιουργούν έναν επικίνδυνο και διχασμένο κόσμο, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία σήμερα με τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλον τον κόσμο.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ανώτατος διοικητής του Twitter στην Αμερική, μιλάει μέσω γλωσσικών ξεσπασμάτων που δεν ξεπερνούν τους 140 χαρακτήρες. Είναι επίσης πασιφανές ότι σκέφτεται με βάση γλωσσικά ξεσπάσματα των 140 χαρακτήρων.