Quantcast
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023, 7:21:02 μμ

Κόσμος

Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014 12:50

Κομπάνι: Η καταστροφή όπως φαίνεται στο δορυφόρο

Συντάκτης:
Την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στο Κομπάνι καταγράφουν με τον πιο ψυχρό μεν αλλά σαφή τρόπο οι δορυφορικές εικόνες από την πόλη στην τουρκοσυριακή μεθόριο: Η σύγκριση φωτογραφίων πριν την επίθεση της τζιχαντιστικής ISIS με εκείνες μετά δείχνει τα κατεστραμμένα κτίρια, τους κρατήρες που αφήνουν οι εκρήξεις και τις οχυρώσεις μέσα και γύρω από την πόλη.
Το ΡΚΚ, που ιδρύθηκε το 1978 στην Τουρκία, ξεκίνησε ως ένα τυπικό μαρξιστικό-λενινιστικό απελευθερωτικό κίνημα που χρησιμοποιούσε τον ένοπλο αγώνα για να προωθήσει τον στόχο του, δηλαδή την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.
Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014 09:50

Το success story ενός αυτόχθονος «κοκαλέρο»

Συντάκτης:
Το 2014 είναι ίσως η σημαντικότερη χρονιά της πολιτικής «ζωής» του Εβο Μοράλες: πέραν του ότι ανανέωσε για τρίτη - και τελευταία - φορά την πενταετή προεδρική του θητεία, πέτυχε ένα «μικρό» θαύμα: η οικονομία της Βολιβίας αναπτύχθηκε τόσο ώστε ο 54χρονος πρόεδρος μπορεί να επαίρεται πως η.
Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014 09:50

Η «οικογενειακή επανάσταση» του πάπα Φραγκίσκου

Συντάκτης:
Η ισπανική εφημερίδα «El Pais» τη χαρακτήρισε «βόμβα» και η ιταλική «La Repubblica» τη θεωρεί «ισχυρότατο τράνταγμα». Την περασμένη Τετάρτη η γαλλική «Le Monde» της αφιέρωσε το πάνω μισό της πρώτης σελίδας της με τον εύγλωττο τίτλο «Ο πάπας Φραγκίσκος αναγκάζει την Εκκλησία να κάνει την επανάστασή .
Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014 09:50

Οι πρώτοι νεκροί Ελληνες στην Ουκρανία

Συντάκτης:
Ζουν στις παρυφές της εμπόλεμης ζώνης, στη μεθόριο ενός εμφυλίου. Θέλουν να μείνουν ουδέτεροι για να επιβιώσουν. Εξι μήνες τώρα ήταν τυχεροί. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν ρουκέτες χτύπησαν το ελληνικό χωριό Σαρτανά, 10 χλμ.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε Λονδίνο, Γλασκόβη και Μπέλφαστ εναντίον της μείωσης των μισθών, οι οποίοι έχουν συρρικνωθεί κατά 50 λίρες (63 ευρώ) την εβδομάδα από το 2008, σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης, παρά την συγκριτικά καλή πορεία της βρετανικής οικονομίας.
Θα ήταν ένα μικρό μεν, αλλά ιστορικό βήμα για την Καθολική Εκκλησία: Τελικά όμως, ούτε η ηπιότερη στροφή προς ανοχή στους ομοφυλόφιλους δεν κατάφερε να περάσει τελικά στη σύνοδο επισκόπων στο Βατικανό -όπως επίσης ούτε το άνοιγμα σε διαζευγμένους.
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 22:50

Ο Εμπολα φέρνει πιο κοντά Κούβα και ΗΠΑ

Συντάκτης:

Ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο πρότεινε το Σάββατο στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεργασία για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα για να αποφευχθεί μία επιδημία στην αμερικανική ήπειρο, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στα κουβανικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των αναρίθμητων ωμοτήτων που διαπράττουν οι τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ, αρκετές από τις οποίες πολλές φορές δεν βρίσκουν καν το δρόμο τους στα διεθνή ΜΜΕ, μία αναφορά από τη συριακή επαρχία του Χαλεπίου υπενθυμίζει τι επικρατεί στις περιοχές που ανεμίζει η σημαία της ISIS:
Στην Καμπούλ για συνομιλίες με την νέα αφγανική ηγεσία βρίσκεται το Σάββατο ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ένας από τους πρώτους αρχηγούς κρατών που μεταβαίνουν στη χώρα της Ασίας, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον νέο πρόεδρο Γκάνι και την κυβέρνηση του Αμπντουλά Αμπντουλά.