Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 6:18:24 πμ

Κόσμος

Έκκληση στις ΗΠΑ για διάλογο βασισμένο στην ίση μεταχείριση και τον αμοιβαίο σεβασμό απηύθυνε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Μπαράκ Ομπάμα με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
Κατηγορίες για ανθρωποκτονία απαγγέλθηκαν από τις αρμόδιες αρχές των Φιλιππίνων στον ιδιοκτήτη και το πλήρωμα του φεριμπότ που ναυάγησε την περασμένη Πέμπτη, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από τις αρμόδιες αρχές στην πόλη του Ορμόκ, από όπου είχε αναχωρήσει το πλοίο με τους περίπου 200 επιβαίνοντες.
Προβλήματα στην κυκλοφορία προκλήθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στην υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης, που συνδέει τη Γαλλία και τη Βρετανία, καθώς περίπου 150 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν σε περιοχή ασφαλείας της σήραγγας στο Καλαί.
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 09:50

Τι θα έλεγε ο Θουκυδίδης για την κρίση στην Ελλάδα;

Συντάκτης:
Μια ξένη αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί μια ισχυρή συμμαχία αντιμετωπίζει μια μικρή χώρα της Μεσογείου με ένα τελεσίγραφο. Ή θα προσχωρήσεις στη συμμαχία μας, θα πληρώσεις καταστροφικά τέλη και θα εκχωρήσεις την εθνική σου κυριαρχία ή θα καταστραφείς.
Για τις οικογένειες των 1.200 αγνοουμένων από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, η αγωνία συνεχίζεται, σε μία πόλη που δεν μιλάει για την γενοκτονία τον Ιούλιο του 1995. Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, αποκαλύπτει την κατάσταση στην πολύπαθη περιοχή, 20 χρόνια μετά την σφαγή οκτώ χιλιάδων άμαχων μουσουλμάνων ανδρών και παιδιών, από ένοπλους Σέρβους, στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ παράγουν επί χρόνια πολλές εντάσεις και δυσπιστία που έφθασαν σε κρίσιμο σημείο ύστερα από την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Πού είναι η δημοκρατία όταν οι Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν «ΝΑΙ ή αλλιώς...»; αναρωτιέται σε άρθρο του στην εφημερίδα Independent, ο γνωστός βρετανός αρθρογράφος Ρόμπερτ Φισκ. Όπως εκτιμά, οι Έλληνες την ερχόμενη Κυριακή θα ψηφίσουν υπέρ του «ΝΑΙ».
Στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε τουριστικό θέρετρο της Τυνησίας και είχε ως αποτέλεσμα την σφαγή 39 τουριστών, στην πλειονότητά τους Βρετανών, το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Βρετανών ανά την υφήλιο.
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 09:50

Αίγυπτος, χώρα-εφιάλτης για τους δημοσιογράφους

Συντάκτης:
Όταν η πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο ήταν γεμάτη Αιγύπτιους που ζητούσαν την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, οι δημοσιογράφοι ήταν διχασμένοι: να αλλάξουν στρατόπεδο ή να υπερασπιστούν τον πρόεδρο; Μερικοί, σαν τον Ιμπραήμ Εϊσά, ενώθηκαν με τους διαδηλωτές ιδρύοντας την καθημερινή εφημερίδα «Ελ-Ταχρίρ» (Η Απελευθέρωση).
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 09:00

Οι επτά πόλεμοι του Ισλαμικού Κράτους

Συντάκτης:
Ενας χρόνος συμπληρώθηκε από την ανακήρυξη του χαλιφάτου από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), στις 29 Ιουνίου 2014, και κανείς δεν φανταζόταν ότι 12 μήνες αργότερα θα είχε παρουσία σε περισσότερες από 10 χώρες, από τον Βόρειο Καύκασο ως τη Νιγηρία και από την Αλγερία ως το Αφγανιστάν.