Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023, 9:08:04 πμ

Κόσμος

Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015 18:50

Κομπανί: Οι Κούρδοι ανακατέλαβαν σημαντικό ύψωμα

Συντάκτης:
Οι κούρδοι μαχητές οι οποίοι μάχονται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους για τον έλεγχο της πόλης Κομπανί, στη βόρεια Συρία, ανακατέλαβαν στρατηγικής σημασίας ύψωμα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τοπικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι κούρδοι μαχητές κέρδισαν τον έλεγχο του υψώματος μετά από σκληρές μάχες.
Η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε να υπάρξει ευρύτερη συμμαχία -και με μουσουλμανικά κράτη- για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε από τις Βρυξέλλες -όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» κρατών-μελών της ΕΕ- ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία τόσο με μουσουλμανικές χώρες, όσο και εντός της ΕΕ.
Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε ότι ένας ιρανός στρατηγός ήταν ανάμεσα στους νεκρούς που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στη Συρία, κοντά στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Η επιβεβαίωση ήρθε τη Δευτέρα σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των Φρουρών της Επανάστασης.
Ινδονήσιοι ερευνητές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής στοιχεία που να δείχνουν ότι η συντριβή του επιβατικού αεροπλάνου της AirAsia τον περασμένο μήνα, η οποία στοίχισε τη ζωή στους 162 επιβαίνοντες, μπορεί να είχε σχέση με τρομοκρατία.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν-Κι-μουν εξέφρασε την «ανησυχία του για τη σοβαρή κλιμάκωση» των μαχών γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση για την «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών».
Νεκρός στη μπανιέρα του σπιτιού του στο Μπουένος Άιρες βρέθηκε ο Αλμπέρτο Νίσμαν, ειδικός εισαγγελέας που είχε οριστεί για την έρευνα της επίθεσης στο εβραϊκό κέντρο το 1994 και είχε κατηγορήσει την πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Φερνάντες για «προστασία» Ιρανών υπόπτων.
Συνολικά 45 εκκλησίες πυρπολήθηκαν προχθές, Σάββατο, στη Νιαμέι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, στις οποίες σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, εναντίον του σκίτσου του Μωάμεθ το οποίο δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία του Νίγηρα.
Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «28» θα εφεσιβάλει την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που είχε κρίνει παράτυπη την εισαγωγή της Χαμάς στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ για τρομοκρατικές οργανώσεις.
Η πρώτη φετινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των «28» γίνεται τη Δευτέρα με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα τον κίνδυνο τρομοκρατίας στην Ευρώπη, στην σκιά των περιστατικών γύρω από το Charlie Hebdo αλλά και στο Βέλγιο.
Αντάρτες Χούτι και στρατιώτες ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις στους δρόμους κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Υεμένης, με αυτόπτες μάρτυρες να μιλούν για νεκρούς και να περιγράφουν κατάσταση χάους στο κέντρο της πρωτεύουσας.