Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, 5:02:54 πμ

Κόσμος

Σε θάνατο καταδικάστηκε από το σώμα των ενόρκων του δικαστηρίου της Βοστώνης ο Ντ.Τσαρνάεφ για τη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο, τον Απρίλιο του 2013, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα και να τραυματιστούν 264, συμμετέχοντες και παριστάμενοι.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εκταμίευσε την τέταρτη δόση των 35,9 εκατομμυρίων ευρώ για την Αλβανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ η οικονομική ανάκαμψη της Αλβανίας συνεχίζεται, αλλά η ανάπτυξη αυτή παραμένει μικρότερη των δυνατοτήτων της.

Σήμα "κινδύνου για τρομοκρατία" στη Βρετανία και, σε επέκταση, σε όλη την Ευρώπη στέλνει ο υπαρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Μαρκ Ρολει.

Άρχισαν να επιστρέφουν στην Βρετανία πολλοί από τους 700 και πλέον Βρετανούς οι οποίοι πήγαν στη Συρία τα τελευταία δυο χρόνια, κατατάχθηκαν στους τζιχαντιστες τoυ ISIS, εκπαιδεύτηκαν "δίπλα σε τζιχάντ που κάνουν απάνθρωπα εγκλήματα" και επιστρέφουν τώρα στην πατρίδα τους.

Ισχυρό στρατιωτικό και πολιτικό πλήγμα κατάφεραν οι τζιχαντιστές στην κυβέρνηση του Ιράκ, κυριεύοντας την πρωτεύουσα Ραμαντι της μεγαλύτερης ιρακινής επαρχίας, της Ανμπερ, η οποία εκτείνεται από δυτικά της Βαγδάτης ως τη Συρια.
Ο 42χρονος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, και ο αρχιτέκτονας Γκοτιέ Ντεστενέ, παντρεύτηκαν στο δημαρχείου του Λουξεμβούργου.

Ο γάμος έγινε στο δημαρχείο του Λουξεμβούργου το απόγευμα της Παρασκευής και ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, αφού ο σύντροφος του πρωθυπουργού, ο Γκοτιέ Ντεστενέ, είναι Βέλγος.
Μέλη του Ισλαμικού Κράτους ύψωσαν την Παρασκευή τη μαύρη σημαία της οργάνωσης στα τοπικά γραφεία της κυβέρνησης στο Ραμάντι του δυτικού Ιράκ, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε επίθεση στη διάρκεια της νύχτας χρησιμοποιώντας έξι παγιδευμένα οχήματα για να φτάσει μέχρι το κέντρο της πόλης, ανέφερε η αστυνομία.
Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων στην Υεμένη, την Παρασκευή, παρά την κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη το βράδυ.
Η Ρωσία επιθυμεί 1,163 δισ. ευρώ ως αποζημίωση από τη Γαλλία για την ακύρωση συμβολαίου που αφορούσε την παράδοση από τη Γαλλία δυο πολεμικών πλοίων τύπου Mistral, είπε ρωσική πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Το υπό σημαία Σιγκαπούρης δεξαμενόπλοιο Alpine Eternity, το οποίο δέχτηκε χθες, Πέμπτη, πυρά από ιρανικά σκάφη ενώ έπλεε στον Κόλπο, είχε συγκρουστεί τον περασμένο Μάρτιο με μια ιρανική εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου και έκτοτε καταβάλλονταν προσπάθειες για την επίλυση του θέματος, ανακοίνωσε σήμερα η ιδιοκτήτρια εταιρεία του.

Συντριβή, λοιπόν. Οχι μόνο δεν κέρδισαν την εξουσία στις εκλογές της 7ης Μαίου, αλλά θα εκλέξουν νέο ηγέτη, στις 12 Σεπτεμβρίου, σε βαθιά κρίση ταυτότητας. Η ήττα φέρνει γκρίνια στο Εργατικό Κόμμα, ενώ δίνουν και παίρνουν οι αναλύσεις για τους λόγους που απέτυχε να κερδίσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους.