Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 10:27:02 μμ

Κόσμος

Τώρα ή ποτέ: Η εκστρατεία έκλεισε, τα δύο στρατόπεδα κινητοποίησαν κάθε μέσο που διέθεταν και η μοίρα της Σκωτίας, και κατ' επέκταση του Ηνωμένου Βασιλείου, κρίνεται στην κάλπη. Τα εκλογικά τμήματα ετοιμάζονται για την ισχυρότερη προσέλευση ψηφοφόρων τις τελευταίες δεκαετίες, οι δημοσκοπήσεις σηκώνουν τα χέρια ψηλά και όλος ο κόσμος στρέφει το βλέμμα στο Εδιμβούργο.
Το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για εξοπλισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία -ως μέρος της στρατηγικής κατά των τζιχαντιστών της ISIS- πέρασε με ευκολία στην αμερικανική Βουλή και οδεύει προς «ναι» και από τη Γερουσία.
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 11:50

Ομπάμα, ο διστακτικός ηγέτης

Συντάκτης:
ΤΟ ΒΗΜΑ / The New York Times

Ο Μωυσής υποτίθεται πως έκανε ό,τι μπορούσε για να το αποφύγει: όταν ο Θεός τον κάλεσε να οδηγήσει τους Ισραηλίτες, ο Μωυσής πρόβαλε μια σειρά από δικαιολογίες για το ότι δήθεν δεν ήταν κατάλληλος γι' αυτό που τον διέταξε.
Στη μεγαλύτερη αντιτρμοκρατική επιχείρηση στην ιστορία τους προχώρησαν οι αρχές στην Αυστραλία: Απτός κίνδυνος, όπως υποστηρίζουν βάσει των πληροφοριών τους, για τυφλή επίθεση τζιχαντιστών εναντίον τυχαίων πολιτών -με αποκεφαλισμό στο δρόμο- οδήγησε σε εφόδους σε αριθμό κατοικιών στο Σίδνεϊ, το Μπρίσμπεϊν και το Λόγκαν.
Με τη Σκωτία να αποφασίζει άμεσα για το ενδεχόμενο η όχι ανεξαρτητοποίησης της, πολλοί χρηματιστές και τραπεζικά στελέχη αναρωτιούνται τι αντίκτυπο θα έχει ένα πιθανό «ναι» για δυο από τις παλαιότερες οικονομικές μεγαλουπόλεις του κόσμου, το Λονδίνο και το Εδιμβούργο.
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 09:50

Guardian: Μήπως έφτασε το τέλος της «βρετανικότητας»;

Συντάκτης:
Το τέλος της περίφημης βρετανικότητας προαναγγείλει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να χαθούν κάποια ευδιάκριτα χαρακτηριστικά των Βρετανών - τα οποία ήδη απειλούνταν -, αν η Σκωτία διαλέξει την οδό της ανεξαρτησίας.
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 01:50

Λαβρόφ: «Τηρείται η ανακωχή στην Ουκρανία»

Συντάκτης:
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία συνεχίζει να τηρείται και ότι οι παραβιάσεις που έχουν παρατηρηθεί πιθανόν να μειωθούν αριθμητικά, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Μια διαφορετική τακτική υιοθέτησε η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες (των ΗΠΑ και του ΟΗΕ) για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: δημοσίευσε τη δική της έκθεση (συνολικά 53.558 λέξεις) καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όλα βαίνουν καλώς.
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 23:50

Ομπάμα: «Καμμία χερσαία επιχείρηση στο Ιράκ»

Συντάκτης:
Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που θα σταλούν στο Ιράκ δεν θα συμμετάσχουν σε χερσαίες επιχειρήσεις μάχες εναντίον των τζιχαντιστών, κλείνοντας το «παράθυρο» που άνοιξε ένα 24ωρο νωρίτερα ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου.
Οι φιλοδοξίες για ανεξαρτησία της Σκωτίας όπως και της Καταλονίας «τορπιλίζουν» το ευρωπαϊκό πνεύμα, δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μιλώντας στο Κοινοβούλιο την παραμονή του σκωτσέζικου δημοψηφίσματος που «ζηλεύουν» οι Καταλανοί.