espa pkm

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2026, 2:51:04 μμ

Κόσμος

Ενας πλαστός λογαριασμός στο Twitter ανακοίνωσε τη βράβευση της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς τρεις ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της από τη Σουηδική Ακαδημία.

Συγκεκριμένα στις 12.00 την Τετάρτη λογαριασμός στο Twitter, που έφερε το όνομα της Λευκορωσίδας δημοσιογράφου, δημοσίευσε tweet που έγραφε: «Η Σουηδική Ακαδημία με βράβευσε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Οικονομική στήριξη, ύψους 17 εκατ. ευρώ προς τη Σερβία και την ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κονδύλι αυτό αποτελεί μέρος των συνολικών προσπαθειών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της συριακής κρίσης, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Θα είναι ο Πάπας, η Ανγκελα Μέρκελ, ή μήπως ένας ιερέας από την Ερυθραία; Το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί το πρωί της Παρασκευής στο Οσλο, βάζοντας τέλος στις εικασίες, και τα στοιχήματα.
Στο Λουξεμβούργο συενδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» με κεντρικό θέμα της ατζέντας τα μέτρα επαναπροωθήσεων και επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσης, εξετάζοντας επίσης τις πρώτες εξελίξεις στο σχέδιο αρχικής μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία - με πρώτο βήμα τη δημιουργία hot spot.
Ο πρώην αρχηγός και νυν βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κινήματος “Αυτοδιάθεση”, Αλμπίν Κούρτι έριξε την Πέμπτη δακρυγόνο στην αίθουσα της Βουλής του Κοσόβου, την ώρα που διεξαγόταν συνεδρίαση παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας.
Στο Λουξεμβούργο συενδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» με κεντρικό θέμα της ατζέντας τα μέτρα επαναπροωθήσεων και επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσης, εξετάζοντας επίσης τις πρώτες εξελίξεις στο σχέδιο αρχικής μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία - με πρώτο βήμα τη δημιουργία hot spot.
Με την οργή του Ιρανών βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος, μετά από 26 χρόνια, ο Ινδός συγγραφέας, Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος θα μιλήσει στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου της 67ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης.
Οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει «μεγάλης έκτασης χερσαία αντεπίθεση», θέλοντας να αξιοποιήσουν τις ρωσικές επιδρομές. Σύμφωνα με αναφορές από ομάδες που συλλέγουν πληροφορίες από το συριακό έδαφος, οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν στην βορειοδυτική Συρία.
Η Ρωσία έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και «δεν πρέπει να τα χάσει» εξαιτίας της Συρίας, προειδοποίησε την Πέμπτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη δημοσιότητα έχουν βγει οι πρώτες εικόνες που επιβεβαιώνουν την καταστροφή της Αψίδας στην Παλμύρα, ηλικίας σχεδόν δύο χιλιετιών, από τους τζιχαντιστές.

Σε βίντεο που απέκτησε το Associated Press φαίνεται ότι από την Αψίδα έχει απομείνει μόνο ένα κομμάτι, ενώ η υπόλοιπη έχει ανατιναχθεί.