espa pkm

Παρασκευή, 17 Απριλίου 2026, 7:42:14 πμ

Κόσμος

Η Ομάδα των Επτά (G7) και οι χώρες του Κόλπου δεσμεύθηκαν χθες να παράσχουν 1,8 δισεκ. δολάρια για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών του ΟΗΕ που βοηθούν τους σύρους πρόσφυγες.

«Συμφωνήσαμε να παράσχουμε από κοινού 1,8 δισεκ.
Η Ευρωπαϊκή Eνωση (ΕΕ) πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την έλλειψη μιας κοινής πολιτικής ασύλου, η οποία έχει μετατρέψει την αυξανόμενη εισροή προσφύγων από διαχειρίσιμο πρόβλημα σε πολιτική κρίση. Κάθε κράτος-μέλος έχει εγωιστικά επικεντρωθεί στα δικά του συμφέροντα, δρώντας συχνά ενάντια στα συμφέροντα των άλλων.
Με 24 αεροσκάφη στενής υποστήριξης και μερικά επιθετικά ελικόπτερα στο έδαφος σε νέα αεροπορική βάση έξω από τη Λατάκεια, η Ρωσία είναι πλέον σε θέση να έχει σημαντική ανάμιξη στον πόλεμο στη Συρία - αν το επιθυμεί.
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 09:50

Αναζητώντας τον μυστικό τάφο της Νεφερτίτης

Συντάκτης:
Ορθιος μπροστά στις μαγευτικές τοιχογραφίες του τάφου του Τουταγχαμών, ο Βρετανός αρχαιολόγος Νίκολας Ριβς υπερασπίστηκε με πάθος χθες την τολμηρή θεωρία του, ότι η θρυλική βασίλισσα Νεφερτίτη είναι θαμμένη σε έναν μυστικό θάλαμο μαζί με τον θετό γιό της.
Ένας 21χρονος σιίτης που έχει καταδικαστεί σε θάνατο, πρόκειται να εκτελεστεί με σταύρωση την Πέμπτη στη Σαουδική Αραβία.

Η απόφαση έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, καθώς η Σαουδική Αραβία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Ενώπιος ενωπίω ήλθαν Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Κούβας και την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων έπειτα από πάνω από μισό αιώνα εχθρότητας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς εξαπέλυσε επίθεση σήμερα στη Μόσχα λέγοντας ότι μιλά πολύ για τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους όμως, αν θέλει να αποδείξεις τις πραγματικές προθέσεις της για τη Συρία, τότε θα πρέπει να σταματήσει τα «μιντιακά πλήγματα» και να ξεκινήσει πραγματικά.
Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την Τρίτη τη μεταρρύθμιση των κανόνων χορήγησης ασύλου, για ορισμένες κατηγορίες αιτούντων, προκειμένου το Βερολίνο να ανταποκριθεί καλύτερα στη μεταναστευτική κρίση που εξαπλώνεται στην Ευρώπη καθώς περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

Η Volkswagen άφησε σήμερα, Τρίτη, να εννοηθεί ότι θα ανακαλέσει έως και 11 εκατομμύρια οχήματα, προκειμένου να προχωρήσει σε μετατροπές στα οχήματα που φέρουν λογισμικό παραποίησης στις μετρήσεις εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης καλείται να παρουσιαστεί στις 15 Οκτωβρίου ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας για την απαγγελία κατηγοριών για «πολιτική ανυπακοή» λόγω της διοργάνωσης στα τέλη του 2014 του «συμβουλευτικού δημοψηφίσματος» για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας παρά την απαγόρευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.