espa pkm

Κυριακή, 12 Απριλίου 2026, 1:06:10 πμ

Κόσμος

Το τουρκικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP δηλώνει πρόθυμο για συμμετοχή στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα πρέπει να σχηματιστεί από όλα τα κόμματα μέχρι το στήσιμο της πρόωρης κάλπης την 1η Νοεμβρίου.
Η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει την Ολλανδία για την κατάσχεση του πλοίου «Arctic Sunrise» της Greenpeace, το 2013, αποφάνθηκε διεθνές δικαστήριο τη Δευτέρα.

Το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο (PCA), στη Χάγη, έκρινε συγκεκριμένα ότι «η Ολλανδία δικαιούται αποζημίωση για υλικές ζημιές στο “Arctic Sunrise ”», αλλά και για τους 30 επιβαίνοντες, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον των γεωτρήσεων στην Αρκτική και φυλακίστηκαν.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν εξέφρασε αποτροπιασμό για τις «βάρβαρες επιθέσεις» στη συριακή πόλη της Παλμύρας, όπου οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον επικεφαλής των αρχαιοτήτων πριν ανατινάξουν ναό της ρωμαϊκής εποχής.
Οι πρώτοι πρόσφυγες της μεγάλης ομάδας που στην πλειονότητά της είχε ξεκινήσει από τα νησιά του ελληνικού Αιγαίου, έχουν φτάσει στα ουγγρικά σύνορα και έχουν περάσει στην άλλη πλευρά. Οι πρώτοι έχουν φτάσει στο ουγγρικό χωριό Ρόσκε, μέσω τμήματος που ακόμη δεν έχει καλυφθεί από τον «φράχτη του Ορμπάν», και οι ούγγροι αστυνομικοί που τους περιμέναν καταγράφουν τα στοιχεία τους.
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 12:00

Οι ΗΠΑ θα δεχθούν 10.000 πρόσφυγες από τη Συρία

Συντάκτης:
Οι ΗΠΑ αναμένεται να δεχτούν συνολικά μέχρι και 10.000 σύρους πρόσφυγες φέτος και το 2016, και εξετάζουν φακέλους 15.000 προσφύγων που αναφέρονται από τον ΟΗΕ. Συνολικά, υπενθυμίζεται, περίπου τέσσερα εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει την εμπόλεμη χώρα από το 2011.
Μετανάστες που εργάζονται στη Βρετανία παράνομα θα βρίσκονται αντιμέτωποι με φυλάκιση και κατάσχεση των απολαβών τους, σύμφωνα με μέτρα που προτίθεται να νομοθετήσει το Λονδίνο - πλαίσιο που προτίθεται περισσότερο να «στείλεί μήνυμα» προς τα έξω καθώς το ζήτημα του μεταναστευτικού παίρνει φωτιά.
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 09:50

Γάζα, το γκουλάγκ της Μεσογείου

Συντάκτης:
Το Βήμα, The New York Times



Την ίδια εποχή τον περασμένο χρόνο, καθώς οι ρουκέτες και οι βόμβες έπεφταν βροχή στον άνισο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, έγραψα για τον αγώνα μας να επιβιώσουμε στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 09:00

Ιράν: Θεοκρατία εναντίον επενδύσεων

Συντάκτης:
«Η επαναστατική ιδεολογία του Ιράν συγκρούεται με τη δίψα για νέες επενδύσεις. Διότι παρ' όλο που η Ισλαμική Δημοκρατία είναι δύσπιστη όσον αφορά τους ξένους επενδυτές, θα τους χρειαστεί για να διασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη και την άρση των κυρώσεων» γράφει ο «Guardian».
Απέναντι στην πρωτόγνωρη κατάσταση με τη μαζική διέλευση χιλιάδων Σύρων από τα Βαλκάνια με προορισμό τη δυτική Ευρώπη, η Γερμανία αναλαμβάνει κεντρική πρωτοβουλία στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης της προσφυγικής κρίσης αναστέλλοντας τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ.
«Ενιαία» απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση ζήτησαν Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ενιαίο σύστημα χορήγησης ασύλου. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε εκ νέου ίση κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο, ενώ η Γερμανία καγκελάριος υπογράμμισε ότι πρέπει να ιδρυθούν από φέτος τα κέντρα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα.