espa pkm

Κυριακή, 12 Απριλίου 2026, 4:55:12 πμ

Κόσμος

«Ψεύτη!» ουρλιάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, κόκκινος από οργή. Ο Γέρουν Ντάϊσελμπλουμ, συνηθισμένος στην ευγένεια που βασιλεύει συνήθως στο κλαμπ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έχει κιτρινίσει.

Η σκηνή εκτυλίχθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation μεταξύ του Ελληνα υπουργού Οικονομικών και του Ολλανδού προέδρου του Eurogroup.
Με την κρίσιμη μάχη του Γκέτισμπεργκ στον Αμερικανικό Εμφύλιο παρομοιάζει το σημερινό Eurogroup ο Πολ Μέισον, Βρετανός δημοσιογράφος στο Channel 4. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ανάλυσή του:

«Υπάρχει μια στιγμή στην ταινία Gettysburg, όταν το πεζικό των Βορείων φαίνεται έτοιμο να ηττηθεί από τους Νοτίους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αρχίσουν το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού ανταρτών της συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τις αρχές Μαρτίου.
Δύο τρένα συγκρούσθηκαν το πρωί στο Ραφτς, βόρεια της Ζυρίχης, ανακοίνωσε η αστυνομία του καντονίου.
«Ατύχημα συνέβη το πρωί, το οποίο είναι σοβαρό και υπάρχουν τραυματίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.
Το κόστος που θα είχε η ελληνική έξοδος από το ευρώ για την οικονομία της Γερμανίας αναλύει ο Ρόμπερτ Πέστον στο BBC.

«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η ίδια η δημόσια φύση της διαφωνίας μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, σχετικά με τους όρους της τελευταίας προσπάθειας της Ελλάδας να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση, είναι καλή για την υπόληψη της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία έκαναν «καταστροφικά» λάθη στο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την ουκρανική κρίση, στην οποία εισήλθαν «σαν υπνοβάτες», επισημαίνει έκθεση κόλαφος βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Το ποσό των 130 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε πως θα διαθέσει η Δανία για την ενίσχυση της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, μία κίνηση που έρχεται λίγες ημέρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στη Κοπεγχάγη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία έκαναν «καταστροφικά» λάθη στο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την ουκρανική κρίση, στην οποία εισήλθαν «σαν υπνοβάτες», επισημαίνει έκθεση κόλαφος βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις μαζί με κούρδους μαχητές που απαριθμούν περίπου 20.000-25.000 στρατιώτες ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν την πόλη Μοσούλη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου, η επιχείρηση αναμένεται να διεξαχθεί το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.
Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 08:50

Βενεζουέλα: Μια χώρα σε αγριεμένα κύματα

Συντάκτης:
Στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας το 1999 ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες δήλωσε ότι η Βενεζουέλα «οδεύει προς τον ίδιο ωκεανό με τους Κουβανούς, έναν ωκεανό ευτυχίας, πραγματικής κοινωνικής δικαιοσύνης και ειρήνης». Αλλά η πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου έριξε τόσο την Κούβα όσο και τη Βενεζουέλα που την προμηθεύει με πετρέλαιο σε έναν ωκεανό με πολύ πιο αγριεμένα κύματα από όσο θα μπορούσε να φανταστεί ο Τσάβες.