espa pkm

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2026, 3:17:26 πμ

Κόσμος

H Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης «εν ευθέτω χρόνω», όμως η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι «επωφελής για την ειρήνη» και όχι μόνο «συμβολική», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς, μια ημέρα αφότου το βρετανικό κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ αυτής της αναγνώρισης σε ψηφοφορία του.
«Μολονότι είναι περιορισμένα τα αποτελέσματα της στρατηγικής Ομπάμα κατά του Ισλαμικού Κράτους, δεν μπορεί κανείς να μην αναλογιστεί τι θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχαν οι αεροπορικές επιθέσεις της συμμαχίας», υποστηρίζει σε κύριο άρθρο του το Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς αυτές θα συνεχίζονταν οι γενοκτονίες, η σεξουαλική δουλεία, η παρατεταμένη αστάθεια, ενώ θα δημιουργείτο μια ελεύθερη ζώνη για την εκπαίδευση και την οργάνωση των τζιχαντιστών».
Η ιταλική αστυνομία ερευνά κατά πόσο μια νοσοκόμα σκότωσε έως και 38 ασθενείς, επειδή, όπως αναφέρουν μαρτυρίες, «τους έβρισκε ενοχλητικούς». Όλα ξεκίνησαν μετά τον περίεργο θάνατο ενός 78χρονου, ο οποίος εισήχθη σε νοσοκομείο της πόλης Λούγκο για θεραπεία ρουτίνας.
Τουρκικά MME αναφέρουν πως η πολεμική αεροπορία της χώρας είχε πλήξει την Κυριακή θέσεις του PKK στο νοτιοανατολικό τμήμα. Εάν ευσταθεί, θα είναι η πρώτη σημαντική επιχείρηση κατά των κούρδων ανταρτών από την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας πριν από δύο χρόνια.
Συγκρούσεις ισραηλινών αστυνομικών με παλαιστινίους διαδηλωτές σημειώθηκαν την Τρίτη, όταν τελευταίοι επιχείρησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση των Εβραίων επισκεπτών, στο χώρο του ιερού τεμένους αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ ανέφερε ότι δυνάμεις ασφαλείας μετέβησαν στη περιοχή διότι έλαβαν πληροφορίες ότι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές θα επιχειρούσαν να εμποδίσουν τις επισκέψεις στο κτιριακό συγκρότημα του τεμένους.
To Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει, την Τρίτη, στη Νέα Υόρκη για να εξετάσει την εξάπλωση του ιού Εμπολα που έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.000 ανθρώπων, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν ένα σχέδιο που έχει ως στόχο να δοθεί συντονιστικός ρόλος στις ευρωπαϊκές στρατιωτικές αποστολές για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Εμπολα στη δυτική Αφρική.
Φοροελαφρύνσεις συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες υποσχέθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μιλώντας στα μέλη της ιταλικής Ένωσης Βιομηχανιών Confidustria.

Παράλληλα προανήγγειλε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο παρουσιάζεται επίσημα την Τετάρτη, προβλέπει περικοπές ύψους 16 δισ.
Πριν από έξι χρόνια, μερικές εβδομάδες μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στον οικονομικό σεισμό που συγκλόνιζε την ήπειρό τους.
«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, οι ΗΠΑ θυσίασαν τις αξίες τους και πρόδωσαν τα πολιτικά δικαιώματα. Με μια νέα ισλαμιστική απειλή να φουντώνει, η Γερμανία θα πρέπει να αποφύγει τα ίδια λάθη.