espa pkm

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2026, 2:36:04 πμ

Κόσμος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Με αφορμή την 51η επέτειο από την εκλογή του σε επίσκοπο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι «ποτέ δεν θα υποστείλουμε την σημαία! Ακόμη και αν χρειαστεί να γευθούμε πικρότερα ποτήρια αγνωμοσύνης, ακόμη και αν υποστούμε χειρότερες ταπεινώσεις, ακόμη και αν πνεύσουν ισχυρότεροι, βορειότεροι και ψυχρότεροι ενάντιοι άνεμοι».

Την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία περνά μέσα από τον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη ενός οδικού χάρτη για την ΕΕ σχετικά με τη νέα κατάσταση στη Συρία, που θα εξαρτάται από τα θετικά βήματα που θα κάνουν οι νέες αρχές όσον αφορά την πολιτική μετάβαση, τη δημιουργία συμπεριληπτικής Κυβέρνησης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο βιώσιμος τουρισμός, καίριο ζητούμενο για τους ταξιδιώτες και τους προορισμούς, ήταν το αντικείμενο πάνελ με τη συμμετοχή του ΕΟΤ, στο πλαίσιο της ειδικής ημερίδας «Future.

Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες και συμβιβασμούς στην Ουκρανία, αλλά θέλει και η άλλη πλευρά να είναι εξίσου έτοιμη, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Νέος και πιο αυστηρός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα.

Το νέο πλαίσιο δίνει περισσότερες εξουσίες στις εποπτικές αρχές, εκσυγχρονίζει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα προϊόντα, παρέχει δωρεάν πληροφορίες στους πολίτες και εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση σε αυτές, στα άτομα με αναπηρία.

Οι Χούθι στην Υεμένη ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για την εκτόξευση δύο πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, στην οποία ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πλήγματα εναντίον λιμανιών και της ενεργειακής υποδομής των σιιτών ανταρτών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε χθες Τετάρτη από τους ακραίους ισλαμιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), αιχμή του δόρατος του συνασπισμού των Σύρων ανταρτών που κατέλαβαν την εξουσία στη Δαμασκό, να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους περί μετριοπάθειας αν θέλουν να αποφύγουν να τους απομονώσει η διεθνής κοινότητα, όπως έκανε και με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή του Kids Wallet, ενός εργαλείου που στοχεύει στη ρύθμιση της πρόσβασης ανηλίκων στα social media, παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1, λίγες εβδομάδες πριν από την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση του εθισμού των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.