Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021, 4:05:43 μμ
etpa
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 19:50

Περισσότεροι από 100 παράγοντες των Γραμμάτων και Τεχνών ζητούν να διασφαλισθεί κατοικία στα «παιδιά των Γκουλάγκ»

Συντάκτης:

Περισσότερες από 100 προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών με ανοιχτή επιστολή τους που έστειλαν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν και τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας ζητούν να μεριμνήσουν ώστε να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των θυμάτων των σταλινικών διώξεων, με το να τους δοθεί κατοικία στον τόπο όπου διέμεναν οι οικογένειές τους πριν σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης («Γκουλάγκ»).

Την δήλωση αυτή έκανε ο νομικός Γκριγκόρι Βάϊπαν στην εφημερίδα Novaya Gazeta, ο οποίος κατέθεσε στο Συνταγματικό Δικαστήριο τις προσφυγές τριών γυναικών που υπήρξαν θύματα των διώξεων.

Στα μέσα Δεκεμβρίου ομάδα βουλευτών κατέθεσε στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) τροπολογίες σε σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καλώντας την βουλή να εγκρίνει τις τροπολογίες κατά την δεύτερη ανάγνωση, ώστε «τα παιδιά των Γκουλάγκ» να αποκτήσουν κατοικία την οποία νομίμως δικαιούνται.

Η επιστολή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Kommersant» και αναφέρει: «Σήμερα στην Ρωσία 1500 «παιδιά των Γκουλάγκ», που είναι ήδη ηλικιωμένοι, εξακολουθούν να ζουν στην εξορία. Και μέχρι σήμερα δεν μπορούν να επιστρέψουν». Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να τροποποιηθεί άμεσα ο νόμος και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των θυμάτων των διώξεων, αναφέρεται στην επιστολή, στην οποία επισημαίνεται ότι εδώ και ένα χρόνο η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει εφαρμοσθεί και κινδυνεύει να μην εφαρμοσθεί.

Οι συντάκτες της επιστολής επισημαίνουν ότι στα θύματα των διώξεων αυτή την στιγμή μπορεί να δοθεί κατοικία από το κράτος στην καλύτερη περίπτωση αν περιμένουν την σειρά τους έπειτα από 25-30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην ζουν πλέον όταν θα έρθει η σειρά τους για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

 

Πηγή: Novaya Gazeta

©Πηγή: amna.gr
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr