Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, 8:27:03 μμ
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 23:50

Ρεπουμπλικάνοι: Στόχος μας να λειτουργήσει το Κογκρέσο

Στόχος μας να κάνουμε το Κογκρέσο να λειτουργήσει, δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, πρόκειται να αναλάβει επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας.


Παράλληλα, χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» το πρόγραμμα περίθαλψης γνωστό ως Obamacare, λέγοντας ότι αυτό «θα εξεταστεί» από το Σώμα.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι δεν θα υπάρξουν νέα «κυβερνητικά μπλακ άουτ», όπως εκείνο που προέκυψε το περασμένο έτος, όταν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί διαφώνησαν για ζητήματα προϋπολογισμού με αποτέλεσμα να παραλύσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες για δύο εβδομάδες.

Πλέον, ο Λόφος του Καπιτωλίου είναι Ρεπουμπλικανικός και οι ελάχιστες έδρες που δεν έχουν κριθεί δεν μπορούν να αντιστρέψουν την εικόνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτούν πλειοψηφία τουλάχιστον 52 εδρών σε σύνολο 100.

Οι έδρες των Δημοκρατικών είναι τουλάχιστον 44 ή 45, με την εικόνα σε τρεις ή τέσσερις έδρες να μην είναι ακόμη ξεκάθαρη.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία και πριν βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, η εικόνα είναι ανάλογη. Οι Ρεπουμπλικανοί ενισχύουν την πλειοψηφία τους σε 244 έδρες σε σύνολο 435 μελών και οι μειοψηφούντες Δημοκρατικοί υποχωρούν σε 157 έδρες.

Και στις ξεχωριστές κάλπες για τους κυβερνήτες (σε 36 πολιτείες), οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα. Μετά την κάλπη, εμφανίζονται να έχουν εκλέξει τουλάχιστον 30 κυβερνήτες στις συνολικά 50 πολιτείες.

Πηγή: Το Βήμα