Quantcast
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023, 11:26:23 μμ
Κυριακή, 04 Ιουνίου 2023 17:12

Σιμσέκ: «Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε ένα ορθολογικό έδαφος»

Την πρώτη του δήλωση έκανε ο νέος υπουργός Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ ο οποίος στην τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον Νουρεντίν Νεμπατί τόνισε ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού».

«Κύριος στόχος της κυβέρνησής μας είναι η αύξηση της κοινωνικής ευημερίας. Την επόμενη περίοδο, η συνέπεια, η προβλεψιμότητα και η συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες θα είναι οι βασικές αρχές μας» ανέφερε ο κ. Σισμέκ.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Αγαπητέ Υπουργέ, Αγαπητοί Βουλευτές, Αξιότιμοι Υπάλληλοι του Υπουργείου μας, Αξιότιμοι Μέλη του Τύπου, Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους ξεχωριστά για τη συμμετοχή σας στην τελετή ανάληψης από τον αξιότιμο Υπουργό μας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον κ. Πρόεδρο που μου εμπιστεύτηκε αυτή την πολύτιμη εμπιστοσύνη σε αυτό τον αγώνα , θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο Υπουργείο Θησαυροφυλακίου και το Υπουργείο Οικονομικών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της καταστροφής του σεισμού που έπληξε άμεσα 14.000.000 των πολιτών μας ενώ συνεχίστηκαν οι παγκόσμιες δυσκολίες και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αξιότιμο υπουργό μας που έκανε το καθήκον του ως Υπουργός Οικονομικών με μεγάλες θυσίες, ώστε να έχουν επιτευχθεί σημαντικά κέρδη σε επενδύσεις, απασχόληση, παραγωγή και εξαγωγές αυτήν την περίοδο. Σας συγχαίρω Αξιότιμε Υπουργέ που συμβάλατε σε αυτά τα επιτεύγματα.

Κύριος στόχος της κυβέρνησής μας είναι η αύξηση της κοινωνικής ευημερίας. Την επόμενη περίοδο, η συνέπεια, η προβλεψιμότητα και η συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες θα είναι οι βασικές αρχές μας. Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε ένα ορθολογικό έδαφος, να είναι προβλέψιμη βάσει κανόνων και η τουρκική οικονομία θα είναι το κλειδί για την επίτευξη της πολυπόθητης ευημερίας σε μια συγκυρία όπου οι παγκόσμιες προκλήσεις και οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται. Θα μειώσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα ενισχύοντας τη θεσμική μας ποιότητα και ικανότητα, θα ξεκινήσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα χωρίς να χάσουμε χρόνο, θα είμαστε βιώσιμοι.

Η θέσπιση δημοσιονομικής πειθαρχίας και η διασφάλιση σταθερότητας τιμών για υψηλή ανάπτυξη θα είναι ο κύριος στόχος μας. Η μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο αριθμό μεσοπρόθεσμα. Η αύξηση της προβλεψιμότητας σε όλους τους τομείς, η επιτάχυνση του διαρθρωτικού μετασχηματισμού που θα μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν θα είναι η βασική μας πολιτική. Για να συντονίσουμε το έργο μας στο πλαίσιο αυτών των προτεραιοτήτων σε αυτήν την έντονη περίοδο, ο μεγαλύτερος βοηθός μου θα είναι το πολύτιμο προσωπικό του υπουργείου μας σε αυτήν την έντονη περίοδο, παρέχοντας ισχυρό συντονισμό με τα αρμόδια υπουργεία μας και θεσμούς.

Γνωρίζω από την εποχή μου ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ως υπουργός ότι το Υπουργείο Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή με το ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό και το αξιόπιστο προσωπικό του, κάθε βήμα που κάνουμε είναι σημαντικό ώστε κάθε απόφαση που λαμβάνουμε να συνεχίζει να ενισχύει την εμπιστοσύνη και σταθερότητα στη χώρα μας.

Ελπίζω ότι θα εργαστούμε μέρα νύχτα υπό την ηγεσία του Προέδρου μας για να υψώσουμε αυτή τη σημαία που έχουμε αναλάβει από τον υπουργό μας ακόμα πιο ψηλά, με την πανδημία, τις παγκόσμιες οικονομικές δυσκολίες και τον σεισμό, όχι μόνο η χώρα μας αλλά όλος ο κόσμος περνάει μια δύσκολη δοκιμασία, θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι τον Υπουργό μας για τις προσπάθειές του σε αυτή την εντατική διαδικασία, ξέρω ότι μου ανατέθηκε ένα βαρύ έργο γεμάτο δυσκολίες και υψηλές προσδοκίες, ελπίζω ότι όλοι να βγούμε από αυτή τη διαδικασία με ψηλά το μέτωπό μας.

Τελειώνοντας την ομιλία μου, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρό μας που εξέφρασε σθεναρά τη δημοκρατική του προτίμηση επιτυγχάνοντας υψηλή συμμετοχή στις εκλογές του Μαΐου και στο αγαπητό μας έθνος που αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην προεδρική συμμαχία και σας ευχαριστώ όλους και πάλι για τη συμμετοχή σας».

Δείτε επίσης:Τουρκία: Στέλνει καταδρομείς στο Κόσοβο μετά από αίτημα του ΝΑΤΟ

Πηγή: Politic.gr