Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 5:10:58 μμ
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 18:50

Στην κατεχόμενη Κύπρο ο αγωγός νερού από την Τουρκία

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει νερό από τη νότια Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο στις ακτές της Κερύνειας.

Το νερό ήδη άρχισε να ρέει στις ακτές της Κερύνειας και παρόν δεν θα χρησιμοποιηθεί για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να καθαριστούν τα εσωτερικά τοιχώματα του σωλήνα.
Στόχος είναι στην συνέχεια να οδηγηθεί στο φράγμα που κατασκευάστηκε στην Πανάγρα για τον σκοπό αυτό και από εκεί να διανεμηθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Το έργο αναμένεται να εγκαινιαστεί στις 29 Οκτωβρίου, ανήμερα της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας, παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο «υπουργός» Περιβάλλοντος της κατοχικής κυβέρνησης, Κουτλού Εβρέν, δήλωσε στην τουρκική Milliyet ότι «πραγματοποιήθηκε ένα θαύμα», προσθέτοντας ότι «το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο είναι το νερό και η μεταφορά του νερού από την μητέρα πατρίδα είναι μεγάλο γεγονός». Ανέφερε ότι «με το νερό θα αυξηθούν οι επενδύσεις και να αναπτυχθεί η γεωργία».

Σύμφωνα με την Milliyet το νερό από την Τουρκία θα καλύψει τις ανάγκες των κατεχομένων για 50 χρόνια και θα μεταφέρονται 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο.Πηγή: Το Βήμα