Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 3:53:57 πμ
Δευτέρα, 17 Απριλίου 2023 17:29

Τουρκία: Περισσότεροι από 130.000 πολίτες θα ψηφίσουν εκτός των πόλεων που επλήγησαν από τους σεισμούς

Τους 133.000 έχουν φτάσει οι Τούρκοι που λόγω των φονικών σεισμών του Φεβρουαρίου θα ψηφίσουν εκτός των πόλεών τους όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της χώρας.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα γίνουν μόλις μια εβδομάδα πριν τις εκλογές στη χώρα μας, δηλαδή στις 14 Μαΐου, τρεις μήνες μετά τους σεισμούς οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να «φύγουν» από τη ζωή τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι, ενώ είναι άστεγοι εκατομμύρια άλλοι.

Αξιωματούχοι του ΑΕΣ επισκέπτονται τις πληγείσες από τον σεισμό επαρχίες προκειμένου να επιβλέψουν τις προετοιμασίες για τις διαδικασίες ψηφοφορίας, δήλωσε ο επικεφαλής του, Άχμετ Γενέρ, στους δημοσιογράφους.

«Περίπου 133.000 ψηφοφόροι από τη ζώνη του σεισμού έχουν μεταφέρει τα εκλογικά τους δικαιώματα σε άλλες περιοχές, και 600.000 ψηφοφόροι συνολικά έχουν μεταφέρει τα εκλογικά τους δικαιώματα στην Τουρκία ως σύνολο» είπε ο Γενέρ.

Σύμφωνα με το ΑΕΣ, δεν υπάρχουν εμπόδια στο να γίνουν εκλογές στη σεισμόπληκτη ζώνη, ενώ όπως ανακοίνωσε θα παρθούν κι άλλα μέτρα όπως η τοποθέτηση καλπών για ψηφοφόρους σε προσωρινά καταλύματα αλλά και το να επιτραπεί σε όσους έφυγαν να αλλάξουν εύκολα τη διεύθυνση κατοικίας που έχουν καταχωρίσει.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει τεθεί αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση εδώ και παραπάνω από 20 χρόνια, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έρχεται δεύτερος πίσω από τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.

Περισσότεροι από 64 εκατ. Τούρκοι πολίτες, 3,4 εκατ. από αυτούς στο εξωτερικό, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είπε ο Γενέρ. Ο συνολικός πληθυσμός της Τουρκίας ανέρχεται γύρω στα 85 εκατομμύρια.

Δείτε επίσης:Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν ενόψει βουλευτικών εκλογών σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Πηγή: Politic.gr