Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023, 1:59:46 πμ
Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2015 10:50

Χάνει τη δυναμική της η Χίλαρι Κλίντον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

Βεγγάζη. E-mail-gate. Πτωτικά ποσοστά δημοτικότητας. Τελευταία τα δημοσιεύματα που αφορούν τη Χίλαρι Κλίντον, το φαβορί του Δημοκρατικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα, δεν είναι ιδιαίτερα θετικά. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η προεκλογική της εκστρατεία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
«Ειλικρινά βυθίζεται σαν πέτρα» είπε σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση ο δημοσκόπος Τζον Ζόγκμπι. Αλλά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Το βρετανικό BBC παραθέτει τους λόγους για τους οποίους η πρώην πρώτη κυρία και υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να ανησυχεί - ή όχι - για τις προεδρικές της βλέψεις.

Το e-mail-gate συνιστά κίνδυνο

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τρέι Γκάουντι, επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξετάζει την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη το 2012, αποδεικνύεται σκληρός παίκτης και γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τον Τύπο για την προώθηση του σκοπού του. Και όσο πιο πολλά βλέμματα πέφτουν επάνω στις υποθέσεις της Κλίντον τόσο πιο πιθανό είναι να ξεσκεπαστεί κάποιο άλλο σκάνδαλο. Εξάλλου, η Μόνικα Λουίνσκι θα ήταν ακόμη μία πρώην ασκούμενη στον Λευκό Οίκο αν δεν διενεργείτο η ανεξάρτητη έρευνα για το σκάνδαλο Γουάιτγουοτερ.

Η Χίλαρι Κλίντον είναι ανθεκτική

Η Κλίντον είναι μαχήτρια. Βρίσκεται στην πολιτική επί δεκαετίες και έχει αντέξει σε όλα όσα έχουν εκτοξεύσει εναντίον της οι Ρεπουμπλικανοί. Από έρευνες σε οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία ως και την αποκάλυψη των εξωσυζυγικών σχέσεων του συζύγου της και πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, η Χίλαρι έχει αντέξει σε όλα.

Οι αμφίρροπες Πολιτείες είναι πρόβλημα

Πρόσφατη δημοσκόπηση για τις κρίσιμες Πολιτείες της Βιρτζίνια, της Αϊόβα και του Κολοράντο αποκάλυψε ότι οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι Τζεμπ Μπους, Μάρκο Ρούμπιο και Σκοτ Γουόκερ προηγούνται της Κλίντον με διαφορά που κυμαίνεται από 2% ως 8%. Ο Μπαράκ Ομπάμα προηγούνταν και στις τρεις αυτές Πολιτείες τόσο το 2008 όσο και το 2012 - και τώρα θεωρούνται από τις πλέον κρίσιμες για την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον.
Ωστόσο, ακόμη και αν η Κλίντον χάσει τη Βιρτζίνια, την Αϊόβα και το Κολοράντο, μπορεί να εκλεγεί αν κερδίσει στο Οχάιο ή στη Φλόριδα. Η ουσία είναι ότι σήμερα ο εκλογικός χάρτης ευνοεί τους Δημοκρατικούς, αφού έχουν περισσότερες «σίγουρες» Πολιτείες από τους Ρεπουμπλικανούς.

Τα ποσοστά δημοτικότητας δεν ευνοούν την Κλίντον

Η δημοσκόπηση στις αμφίρροπες Πολιτείες δεν είναι αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στους υποστηρικτές της Κλίντον αλλά η πτωτική τάση στη δημοτικότητά της σε όλη τη χώρα. Στο Κολοράντο, για παράδειγμα, το 62% των ψηφοφόρων απάντησε ότι η Κλίντον δεν είναι ούτε ειλικρινής ούτε αξιόπιστη. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 59% στην Αϊόβα και 55% στη Βιρτζίνια. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN/ORD το 45% απάντησε θετικά στο ερώτημα αν θα ψήφιζε την Κλίντον και το 48% απάντησε αρνητικά.

Ο Μπέρνι Σάντερς την απειλεί

Ο κυριότερος εσωκομματικός αντίπαλος της Κλίντον, ο γερουσιαστής από το Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, συγκέντρωσε χιλιάδες υποστηρικτές στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του στο Γουισκόνσιν και στην Αριζόνα. Η Κλίντον, αντίθετα, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τόσο κόσμο ή τον ενθουσιασμό που δείχνουν οι υποστηρικτές του Σάντερς τόσο στο Διαδίκτυο όσο και στις συγκεντρώσεις του. Παρότι η Κλίντον προηγείται του Σάντερς στις δημοσκοπήσεις, εκείνος φαίνεται ότι ανεβάζει τα ποσοστά του στην Αϊόβα και στο Νιου Χάμσαϊρ. Το προεκλογικό του επιτελείο ελπίζει ότι ο Σάντερς θα ανεβάσει τα ποσοστά του σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα (σήμερα η Κλίντον βρίσκεται στο 57% και ο Σάντερς στο 18%).

Οι λευκοί ψηφοφόροι σταδιακά στρέφονται προς τον Ντόναλντ Τραμπ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CNN, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται της Κλίντον μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων με ποσοστό 50% έναντι 46%. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα ο Τραμπ θα καταφέρει να επικρατήσει της Κλίντον σε περίπτωση που βρεθούν αντίπαλοι για τον προεδρικό θώκο. Αν και αποτελεί έναν μικρό πονοκέφαλο για το προεκλογικό επιτελείο της Κλίντον, μεγαλύτερο πρόβλημα συνιστά για τους υπόλοιπους Ρεπουμπλικανούς. Αν αρχίσει να κερδίζει στις προκριματικές, οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα συσπειρωθούν ενάντια στον Τραμπ και μια τέτοια εξέλιξη μόνο θετική θα είναι για την Κλίντον.

Πηγή: Το Βήμα