Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022, 7:26:12 μμ
Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 11:18

Αγαθοπούλου: Ενώνουμε τις φωνές μας και σπάμε τη σιωπή

Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δημοσίευσε επιστολή-ανοιχτό κάλεσμα για την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, αλλά και τη στήριξη άλλων πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση του φαινομένου, σε μια περίοδο που οι καταγγελίες γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση διαδέχονται η μια την άλλη. Η απόφαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ελήφθη ύστερα από πρόταση της βουλεύτριας και αναπλ. τομεάρχισσας Δικαιοσύνης αρμόδιας για θέματα Ισότητας, Ειρήνης Αγαθοπούλου, η οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι, ως πρώην πρόεδρος του ΚΕΘΙ, το σπουδαίο έργο που παράγουν τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών. 

 

Στην επιστολή, οι βουλευτές και οι βουλεύτριες  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  εκφράζουν  την αλληλεγγύη τους και συντάσσονται  με όλες τις γυναίκες, που βρήκαν το σθένος να καταγγείλουν την σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν και καλούν  την κυβέρνηση της ΝΔ να δεσμευτεί για:

  • την απρόσκοπτη ισχύουσα λειτουργία του Δικτύου Δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας,
  • την άμεση πρόβλεψη για ένταξη των Δομών στον Κρατικό Προϋπολογισμό μετά το πέρας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, καθώς επίσης και την ενίσχυση και αναβάθμιση της λειτουργίας τους,
  • την  επέκταση του Δικτύου Δομών και σε άλλες πόλεις,  ώστε κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες των Δομών,
  • την άμεση εφαρμογή της Σύμβασης της Κων/πολης,
  • την ενεργοποίηση του Ν.4604/19 για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων,
  • την άμεση κύρωση της Σύμβασης 190 για την σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας,
  • την εφαρμογή θεσμικών μέτρων και οριζόντιων πολιτικών σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής ενάντια στην κουλτούρα της βίας, ενάντια στον σεξισμό και στην έμφυλη βία.

Το ανοιχτό κάλεσμα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί την αρχή μιας σειράς ενεργειών, δράσεων και πολιτικών παρεμβάσεων, εντός κι εκτός Κοινοβουλίου, που θα λάβει το επόμενο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο την προώθηση των πολιτικών ισότητας και των πολιτικών για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, η οποία, όπως αποδεικνύεται, είναι ένα φαινόμενο που δεν κάνει διακρίσεις.

Η βουλεύτρια Κιλκίς, ως αρμόδια τομεάρχισσα σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τον Πρόεδρο του Κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τη Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, για την επεξεργασία μιας σειράς προτάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών, που θα αναλάβει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της ισότητας σε μια σειρά τομείς, όπως αυτόν την εκπαίδευσης, της εργασίας, της καταπολέμησης των διακρίσεων, κοκ.

Όπως δηλώνει η ίδια “Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου άνοιξε τον δρόμο να συζητήσουμε πάνω στο τραπέζι για θέματα που η ελληνική κοινωνία έκρυβε για χρόνια κάτω από το χαλί. Τώρα είναι η ώρα να προωθήσουμε ρυθμίσεις για την καταπολέμηση του σεξισμού και των έμφυλων διακρίσεων σε όλους τους τομείς, γιατί μια κοινωνία με περισσότερη ισότητα είναι μια κοινωνία που προοδεύει με ταχύτερους ρυθμούς”.