Η Ειρήνη Αγαθοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στη συγκυρία μέσα στην οποία πραγματοποιείται η συγκεκριμένη συζήτηση, δηλαδή σε μια χρονική στιγμή που απαξιώνονται διαρκώς με ευθύνη της κυβέρνησης οι έννοιες «δημοκρατία, ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες, κράτος δικαίου, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα». Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα της επικαιρότητας όπως την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, την λογοκρισία και την προπαγάνδα στα ΜΜΕ, την καταστρατήγηση των αρχών του Κράτους Δικαίου στην υπόθεση Κουφοντίνα και τις πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης στην συγκάλυψη της υπόθεσης Λιγνάδη.
Όσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου, επισήμανε ότι όταν συμβαίνουν όλα αυτά στην κοινωνία, η συζήτηση για νομοθέτηση Εθνικών Αρχών και Επιτροπών για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθαρά προσχηματική. Διότι το μόνο που κάνει η Κυβέρνηση είναι να επεκτείνει το «επιτελικό κράτος» και, επί της ουσίας, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα αναπηρίας δεν κάνει απολύτως τίποτα, όπως δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα κατά τη διάρκεια της περιόδου που κυβερνά.
Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: «Μας ανησυχεί η καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνησή σας και δεν το κρύβουμε, μας ανησυχεί και η αντιμετώπιση του κράτους δικαίου από την κυβέρνησή σας. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να σας ελέγχουμε όσο και αν προσπαθείτε να το αποφύγετε, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αλλάξετε την ατζέντα».



